Na Ukrajině prý vážně hrozí další Černobyl. Rozložená země nezvládá řešit jadernou bezpečnost, množí se varovné signály

05.06.2016 20:31

Slovenští aktivisté bijí na poplach a obrací se na své ministerstvo zahraničí s hrozivou zprávou. Východní soused Slovenska – Ukrajina – se prý dopouští obrovského šlendriánu a ohrožuje jím zdraví milionů Evropanů. A to ještě s podporou EU. Hrozbou pro celou Evropu je prý patnáct ukrajinských jaderných reaktorů. Na problém poukázal server VašeVěc.cz.

Na Ukrajině prý vážně hrozí další Černobyl. Rozložená země nezvládá řešit jadernou bezpečnost, množí se varovné signály
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

„Postupné prodlužování životnosti patnácti ukrajinských atomových reaktorů probíhá bez splnění nejdůležitějších předepsaných bezpečnostních opatření a v rozporu s mezinárodním právem, informovaly slovenské nevládní organizace ministra životního prostředí László Sólymose (Most-Híd). ... Navíc prodlužování životnosti reaktorů probíhá díky finanční pomoci Evropské banky pro obnovu a rozvoj a Euratomu, ve kterých má Slovensko a zejména Evropská unie významné slovo, připomínají ochranáři,“ píše server.   

Aktivisté se obracejí na slovenskou vládu z několika důvodů. Zejména proto, že Slovensko je blízkým sousedem Ukrajiny a pokud by se snad měla opakovat tragédie z Černobylu z roku 1986, bratislavská vláda by tak či tak musela řešit, co si počít v katastrofální situaci. Lepší by proto bylo této situaci předejít. Slovensko se navíc připravuje na roli předsednické země EU a z této pozice by se mohlo v této otázce angažovat ještě významněji.  

Varovný hlas pozvedají i aktivisté z Rumunska, Rakouska a dalších zemí, na které by možná katastrofa drtivě dopadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…