Na Ukrajinu padají rakety. Odhaleno, co se dělo v Mariupolu

09.03.2023 9:35

Rusové útočí na Ukrajinu už 379 dní a ani za takto dlouhou dobu armáda Ruské federace nedosáhla svých cílů. Na celé ukrajinské území dnes dopadají rakety a Ukrajinci čelí též ruským leteckým úderům. V Kyjevě, v Oděse, v Charkově, v Záporoží i jinde. Americká zpravodajská stanice CNN přinesla podrobnosti o jednáních ve městě, o které se před rokem bojovalo stejně jako dnes o Bachmut. Jednání v Mariupolu.

Na Ukrajinu padají rakety. Odhaleno, co se dělo v Mariupolu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojenský transportér BTR-60PB

Dnes je 379. den války na Ukrajině. Zakladatel soukromé ruské armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin oznámil, že jeho muži kontrolují východní část Bachmutu a podle amerického Institutu pro studium války dostupné informace toto tvrzení podporují. Jeden z ruských válečných blogerů tvrdí, že Rusové už ovládají až 52 procent Bachmutu. „Je nepravděpodobné, že by ruské síly rychle využily průlom za Bachmutem,“ uvedl ISW.

Podle institutu se ukrajinské síly z této východní části spořádaně stáhly. Rusové teď podle analytiků ISW ovládají nejméně 50 procent Bachmutu. Předpokládají, že Rusové zesílí další útoky v severozápadním směru a v jihozápadním směru.

ISW informuje

ISW informuje

Tak jako se dnes bojuje o Bachmut, bojovalo se před necelým rokem o Mariupol a o ocelárny Azovstal. Americká zpravodajská stanice CNN po tak dlouhé době přinesla podrobnosti o tom, co se ve zdevastovaném městě dělo a jak probíhala jednání s vojáky, kteří se v ocelárnách Azovstal odmítali vzdát.

„Malá skupina se chystala zahájit tajná jednání o ukončení obléhání. Jednalo se o dva nejvyšší ruské generály a ukrajinského zákonodárce, který kdysi sloužil jako sovětský výsadkář,“ napsala americká zpravodajská stanice CNN.

„Oleksandr Kovalov, poslanec ukrajinského parlamentu z Doněcké oblasti a veterán sovětsko-afghánské války, řekl CNN, že zprostředkoval rané fáze jednání. Dva vysocí generálové z ruské vojenské zpravodajské agentury, široce známé jako GRU, zastupovali druhou stranu: generálporučík Vladimir Alexejev, druhý ve velení GRU, a generálmajor Alexander Zorin, oba narození na Ukrajině,“ rozvedla informaci CNN.

Andrej Soldatov, ruský investigativní novinář a expert na zpravodajské služby, který je nyní v exilu v Londýně, CNN sdělil, že Vladimir Putin vedení války z nemalé části ponechal právě v rukou tajných agentů.

Kovalov v roce 2014 údajně pomáhal k útěku z Ukrajiny vojákům z jednotky Berkut, která sehrála důležitou roli při demonstracích na Majdanu na počátku roku 2014. Teď se chtěl pokusit vyřešit situaci v Azovstalu a údajně mimo jiné také zachránit civilisty skrývající se v podzemí. Před ním prý proběhlo 11 podobných pokusů. Neúspěšných.

25. dubna 2022 Kovalov poprvé vyrazil do Mariupolu a prý byl šokován rozsahem zkázy. „Město bylo prakticky vymazáno z povrchu zemského. Byli jsme přesně v jádru války,“ řekl. V Mariupolu byl prý Kovalov celkem třikrát a 7. května bylo možné říct, že ženy a děti jsou z Azovstalu pryč. Ale ukrajinští vojáci tam zůstali a boj se po krátké přestávce vedl dál. Ale 17. května se podařilo dospět k dohodě i s ukrajinskými vojáky a i ti se nakonec vzdali.

„O dva měsíce později, 29. července, záhadná exploze ve vazebním středisku Olenivka zabila více než 50 válečných zajatců, včetně bojovníků, kteří se vzdali u Azovstalu,“ uvedla CNN s tím, že Ukrajina a Rusko je vzájemně obvinily z usmrcení vojáků z Azovstalu. Další vojáci z Azovstalu však prý zůstávají v ruském zajetí. Podle CNN se je možná jednoho dne podaří dostat na Ukrajinu v rámci některých výměn zajatců.

Mezitím celé území Ukrajiny čelí ruským raketovým a leteckým útokům.

„V Charkově a Oděse byly zasaženy budovy a infrastruktura, v několika oblastech došlo k výpadkům proudu. Hlášeny jsou i útoky na hlavní město Kyjev. Došlo také ke ztrátě elektrického napájení v Ruskem ovládané jaderné elektrárně Záporoží,“ uvedla britská zpravodajská stanice BBC s tím, že v Kyjevě zněly výbuchy především na jihu a na západě města. V Oděse na jihu Ukrajiny prozatím nebyly nahlášeny nové oběti. Charkov na východě Ukrajiny prý čelil v posledních pár hodinách celkem patnácti úderům

Ředitelka americké národní zpravodajské služby Avril Hainesová ve středu naznačila, že prezident Putin možná plánuje protahování války na léta, ale že Rusko není dost silné, aby letos zahájilo nové velké ofenzivy. Řekla, že válka na Ukrajině se stala „drtivou opotřebovávací válkou, ve které žádná ze stran nemá definitivní vojenskou výhodu“.

„Nepředpokládáme, že by se ruská armáda letos vzpamatovala natolik, aby dosáhla velkých územních zisků, ale Putin si s největší pravděpodobností kalkuluje, že čas pracuje v jeho prospěch a že prodlužování války včetně případných přestávek v bojích může být jeho nejlepší zbývající cestou, jak nakonec zajištění strategických zájmů Ruska na Ukrajině, i když to bude trvat roky,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…