Na Zemana ještě budeme vzpomínat jako na umírněného... Politolog čeká velkou jízdu

19.11.2022 8:56 | Komentář

Za necelé dva měsíce čeká Česko třetí přímá volba prezidenta republiky. Tu však například politolog Stanislav Balík označuje za „největší systémovou chybu“. Varuje, že díky ní se do čela našeho státu může dostat osobnost, při které budeme na dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana vzpomínat jako na umírněného.

Na Zemana ještě budeme vzpomínat jako na umírněného... Politolog čeká velkou jízdu
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

„Je to největší politická systémová chyba, kterou česká společnost po roce 1989 udělala,“ říká k přímé volbě hlavy státu Stanislav Balík, politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Přímá prezidentská volba podle Balíka zbytečně štěpí společnost. A lidové hlasování může vést k dalším politickým krizím. „Co jsme zažili s prezidentem Zemanem, nemusí být nic proti tomu, co nás může čekat s prezidentem, který bude plný síly a nebude brát nejmenší ohledy na Parlament,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Stará politologická zásada říká, že způsob volby má odpovídat síle instituce, rozsahu jejích pravomocí, připomíná Balík. „Máme-li silný orgán, dává smysl, abychom jej volili přímo. Je-li slabý, má mít zprostředkovanou legitimitu,“ míní.

Považuje za chybu, že se před deseti lety zavedla přímá volba, ale nezvětšily se relativně malé kompetence. „Český prezident má malé pravomoci, ale široký vliv. Měl ho ne kvůli způsobu volby, ale kvůli personálnímu obsazení úřadu a toho, co si do něj projektujeme. Jako politologové a ústavní právníci jsme na toto úskalí upozorňovali už někdy v roce 2010 a 2011, kdy se změna začala řešit. Říkali jsme – změňme tedy rozsah pravomocí a přejděme k nějakému poloprezidentskému systému jako ve Francii. Neudělali jsme to, a vznikl současný problém,“ poznamenal Balík.

V uplynulých dnech na sebe děkan Stanislav Balík z Masarykovy univerzity soustředil pozornost, když studentům stávkujícím „za klima“ na Fakultě sociálních studií nechal v atriu odpojit elektřinu. „Nejde tam elektřina, netopí se tam a nefunguje wifi z mého rozhodnutí. Pokud chtějí vést debaty, k tomu elektřinu ani wifi nepotřebují. Mé stanovisko platí, nesouhlasím s nelegálním užíváním prostor fakulty,“ sdělil Balík.

Balík se studenty v minulých dnech vyjednával, chtěl jim umožnit program v atriu, ovšem pouze přes den, nikoli v noci. Studenti ale pokládali přespávání v prostorách univerzity za podstatnou součást svého protestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…