Na bezpečnosti horníků se nikdy nešetřilo! řekl v živém vysílání poslanec. Řešila se i pomoc rodinám obětí

21.12.2018 19:39

V dole ČSM na Karvinsku ve čtvrtek bohužel zemřelo 13 horníků. Většinou šlo o Poláky. V pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se k neštěstí vyjádřilo několik hostů. Moderátorka Marie Bastlová na rozhlasových vlnách přivítala starostu obce Stonava, kde důl leží, Ondřeje Febera. Promluvil také dlouholetý horník a dnes poslanec za hnutí ANO Josef Hájek. Ten zdůraznil, že rodinám obětí neštěstí je třeba co nejrychleji pomoct.

Na bezpečnosti horníků se nikdy nešetřilo! řekl v živém vysílání poslanec. Řešila se i pomoc rodinám obětí
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

„Nás se to týká zejména morálně. My jsme svázáni s OKD v regionu,“ uvedl Feber (ANO). Dříve ve Stonavě žilo na 6 tisíc lidí, dnes to jsou asi 2 tisíce lidí

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí

„Šéf státní společnosti Prisko Marian Klásek, člen TOP 09, na úvod svého vystoupení vyjádřil soustrast všem pozůstalým,“ řekl host. Společnost Prisko dnes vlastní firmu OKD a Klásek moc poděkoval za nasazení všem záchranářům, kteří s nasazením vlastního života na místě pracovali a pracují. Klásek také zdůraznil, že pozůstalým bude vyplaceno odškodné. Ať už půjde o Poláky, nebo Čechy, „naší snahou bude vyplatit odškodné v maximální možné výši a o pozůstalé se postarat.

„Pořád jsme přesvědčeni o tom, že bezpečnostní standardy v OKD jsou na velmi vysoké úrovni. Stalo se neštěstí, ale neštěstí se stávají i na silnicích i v letecké dopravě a stává se i v hornictví,“ prohlásil Klásek.

Zdůraznil také, že společnost OKD dbá na bezpečnostní standardy a věří, že na ně bude dbát i nadále, aby se lidé nebáli v dolech pracovat. „Klásek posluchačům také vysvětlil, že společnost OKD myslí na pozůstalé a poskytne jim sociální pomoc, aby se ze dne na den neocitli bez prostředků.

Hájek dodal, že na bezpečnosti horníků se nikdy nešetřilo. Mimo jiné jsou tam odbory a ty by to nedopustily,“ zdůraznil Hájek. Dnes je OKD prosperující firmou a já musím zdůraznit, že se nikdy nešetřilo na bezpečnosti horníků,“ dodal jedním dechem Klásek. „Když dostal znovu slovo Hájek, vyzval občany, aby se zapojili do sbírky určené na pomoc postiženým rodinám. „Já jsem poslouchal pana Kláska, že dostanou rodiny odškodnění, ale řekněme si, že to bude chvíli trvat, zafunguje tam úřední šiml. Těm rodinám je třeba pomoci co nejdříve,“ zdůraznil zákonodárce.

Ředitel společnosti Prisko Hájkovi okamžitě poděkoval. Totéž udělal i starosta Feber, který požádal spoluobčany, aby vzali v potaz tuto smutnou události a v čase vánočním neodpalovali dělobuchy, rachejtle a petardy.

Podle společnosti OKD vybuchl v dole metan, ale přesnou příčinu neštěstí určí speciálně ustavená komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…