Na česko-rakouské hranici si lidé připomněli pád železné opony

28.09.2014 18:15

Několik tisíc Rakušanů a Čechů si dnes na společném turistickém výletu po části Linecké stezky mezi Bad Leonfeldenem a Vyšším Brodem připomnělo čtvrt století od pádu železné opony. Organizátoři jim nabídli několik tras a z několika míst i autobusovou dopravu.

Na česko-rakouské hranici si lidé připomněli pád železné opony
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

„Podstatou akce byl společný pěší výlet po značené trase z Bad Leonfeldenu po úpatí hory Sternstein. Odtud turisté pokračovali k hraničnímu přechodu Dürnau/Hraniční potok a přes Martínkov do Studánek, kde byla připravena kyvadlová doprava, která účastníky odvezla zpět do Bad Leonfeldenu a Vyšššího Brodu," řekl ČTK ředitel Destinačního managamentu Lipno a jeden z organizátorů akce Martin Řezáč. Zdatnější turisté pokračovali po stezce až k nejjižnějšímu bodu České republiky Radvanovu. Pořadatelé nabídli účastníkům i kratší variantu s jízdou lanovkou na vrchol Sternsteinu.

Železná opona začala mizet 11. prosince 1989

Podle organizátorů se akce zúčastnilo až 10.000 lidí, mezi nimi asi dvě desítky českých a rakouských starostů. Stala se také propagací virtuální Linecké stezky, která v 10. a 11. století vedla z Lince do Netolic a měřila zhruba 100 kilometrů. V rámci projektu místních akčních skupin z Čech a Horních Rakous bude na české straně na podzim vybavena 16 turistickými zastaveními. „Projekt za 6,5 milionu korun vznikl na podporu venkovské turistiky," řekla ČTK vedoucí projektu Marta Krejčíčková.

Mezi účastníky byl starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. Dlouhodobou spolupráci mezi rakouskými a českými městy si chválí, za její vrchol považuje přeshraniční Zemskou výstavu, která loni do Čech přilákala tisíce turistů. Také podle ředitele turistického spolku Kurverband Bad Leonfelden Andrease Eckerstorfera přeshraniční spolupráce obou měst funguje rok od roku lépe. Z partnerství měst profitují nejen turisté. V Bad Leonfeldenu například pracuje více než 200 českých zaměstnanců.

Jednotky pohraniční stráže začaly na základě rozhodnutí vlády ČSSR odstraňovat na jihu Čech zabezpečení hranic ve vymezených úsecích 11. prosince 1989. Šlo o zátarasy v prostoru Dolního Dvořiště, u Horního Dvořiště, Českých Velenic, Halámek, Nové Bystřice a Slavonic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…