Na drogy nesahejte, řekl vládě Ústavní soud

05.05.2021 17:53

Ústavní soud odebral vládě právo rozhodovat o tom, jaké rostliny a houby považuje za omamné a psychotropní látky, a na základě toho určovat jejich trestné množství. Podle soudců totiž může jen zákon stanovit, jaké jednání je trestným činem, a pokud by vláda určovala trestné množství určité látky, odporovalo by to Listině základních práv a svobod.

Na drogy nesahejte, řekl vládě Ústavní soud
Foto: archiv RV
Popisek: Marihuana

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí
Ústavní soud rozhodnutím reagoval na podnět Okresního soudu v Chrudimi, o rozhodnutí Ústavního soudu informuje server Česká justice. „Zrušili jsme zmocňovací ustanovení pro vládu. Je to z důvodu, že je to v rozporu s článkem 39 odstavec 1 Listiny základních práv a svobod,“ uvedl ústavní soudce Pavel Šámal s tím, že jen zákon stanoví, jaké jednání je trestným činem a jaký trest lze uložit.

Podle Šámala tak vláda nemůže určovat trestné množství, jelikož to v praxi znamená stanovení spodní hranice trestní odpovědnosti, a to může činit pouze zákonodárce. Soudy se tak nově nebudou moci řídit zrušeným ustanovením, ale dřívějšími rozhodnutími soudů. „Ta judikatura je ovšem tak rozvinutá s ohledem na délku používání pojmů v praxi, že to podle mého názoru nebude činit potíže,“ dodal Šámal.

Chrudimský soud také navrhoval zrušení pojmů „množství větší než malé“ a „menší množství“, které jsou podle něj nejednoznačné. To ale Ústavní soud odmítl s tím, že tyto pojmy odlišují trestné činy od přestupků. Množství v každém případu určuje expertiza, což je podle Šámala v souladu s ústavou. Jde ale o složitý postup, kdy se například v konopí až po vysušení analyzuje obsah THC, a teprve poté dochází k rozhodnutí, zda se jedná o trestný čin.

Termín „množství větší než malé“ se u drog používá od konce 90. let minulého století, kdy se objevil v novele trestního zákona a zákona o přestupcích. Tu Parlament přijal i přes veto tehdejšího prezidenta Václava Havla. Od té doby se nejednoznačné termíny snažilo marně vyřadit několik poslanců a objevují se kritiky i z řad odborníků.

reklama

autor: jma

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…