Na hranicích Litvy to vře: Migranti jsou využíváni jako zbraň, říká prezident

13.08.2021 9:08

Lotyšsko a Litva vystavily stopku migrantům a vrací je do Běloruska. Běloruského diktátora Alexandra Lukašenka viní z toho, že migranty využívá vůči EU jako hybridní zbraň.

Na hranicích Litvy to vře: Migranti jsou využíváni jako zbraň, říká prezident
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Litevská armáda

Pobaltské státy hlásí, že už nemají kapacitu přijímat další a další migranty a nekompromisně je vrací do Běloruska. Podle informací britského deníku The Guardian Lotyško vyhlásilo výjimečný stav a Litva zvažuje výstavbu plotu s ostnatým drátem po celé hranici s Běloruskem. Výraznému náporu migrantů z Běloruska čelí také Polsko. Nápor je tak velký, že Lotyšsko, Litva i Polsko žádají o spolupráci ostatní státy EU.

Lukašenko v tomto týdnu na tiskové konferenci popřel, že by s pomocí migrantů vydíral EU, ale jedním dechem dodal, že se Bělorusko ocitlo pod tak velkým tlakem, že na něj musí reagovat.

„Nikoho nevydíráme nelegální imigrací,“ řekl novinářům v minském paláci nezávislosti. „Nikomu nevyhrožujeme. Ale dostali jste nás do situace, ve které jsme nuceni reagovat. A reagujeme,“ vzkázal do EU.

Video Evropské pohraniční a pobřežní stráže (Frontex) však dokládá, že běloruské úřady nechávají migranty vozit k hranici EU a tam jim jejich průvodci v angličtině a v ruštině popisují, kudy jít dál.

Litva si teď musí poradit se 4 110 nelegálních migrantů z Iráku, Konga, Kamerunu, Sýrie, Íránu a Ruska, což je padesátkrát více než v roce 2020. Země proto zvažuje výstavbu plotu s ostnatým drátem, podél něhož by hlídkovala armáda.

Evropská komise se chystá uvolnit 36 milionů eur na pomoc Litvě při poskytování přístřeší, tlumočníků a dalších nezbytností pro žadatele o azyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…