Na investiční projekty půjde v příštím roce minimálně 20 milionů Kč, slibuje starosta Mladé Vožice

27.12.2015 14:25

Jak vypadá běžný den Nejlepšího starosty Jihočeského kraje? Jaké jsou jeho politické ambice do budoucna? A co nového zamýšlí v příštím roce? I na to jsme se zeptali Jaroslava Větrovského (Nezávislí 2014). Nepatrně v čase jsme se vrátili i ke zrušení lékárny. „Kauza je u konce pro mě osobně se zkušeností, že občas voda teče do kopce a někdy ani země není kulatá…“

Na investiční projekty půjde v příštím roce minimálně 20 milionů Kč, slibuje starosta Mladé Vožice
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (Nezávislí 2014)

Pane starosto, v polovině září jste získal titul Nejlepší starosta Jihočeského kraje a v říjnu jste jako lídr sdružení „Nezávislí 2014“ se ziskem bezmála 84 % hlasů obhájil svůj mandát. Jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Přece jen se blíží krajské volby. Byl jste osloven nějakou stranou?

Nezávazně jsem osloven byl, ale v krajských volbách skutečně kandidovat nebudu. V tuto chvíli si neumím představit, co by se muselo stát, abych své rozhodnutí přehodnotil.

Jak jste ale prozradil pro naše stránky, práce pro město vás zcela pohlcuje. Prozradíte nám, jak vypadá váš běžný pracovní den?

Práce pro město mě opravdu pohlcuje a také naplňuje. Na radnici dorážím okolo 6.30 hodin. K ranní kávě si přečtu noviny a zprávy na internetu. Poté následují naplánované nebo neočekávané schůzky. Vždy během dopoledne si najdu čas na projití města a také na návštěvu realizovaných akcí. Po obědě a polední kávě opětovně schůzky, jednání, případně cesty na dotační orgány, orgány státní správy, různá vyjednávání. Z radnice odcházím okolo 16. hodiny, protože vozím syna na tréninky v Táboře, kde trénuje a já se snažím běhat, abych využil čas. Po návratu domů vyřizuji e-maily, procházím poštu, sleduji vyhlašované dotace, píši noviny, materiály do rady a zastupitelstva, další různé dokumenty.

Co vás na práci nejvíce baví či těší? Jaká pozitiva má podle vás práce starosty?

Práce starosty je nesmírně rozmanitá a pestrá. Zasahuje do mnoha oblastí života a je obrovsky kreativní. Dokáže být i krásná, když se podaří dobrá věc a lidé ji ocení. To je asi to nejlepší vysvědčení.

V létě radnice podala trestní oznámení na ministerstva financí a zdravotnictví. Důvodem je zrušení lékárny. Vedení města je přesvědčené, že se při něm úředníci resortů dopustili závažných chyb a možná i několika trestných činů. V jaké fázi je kauza? Dal vám soud za pravdu? A co si od toho slibujete?

Trestní oznámení na obě ministerstva jsme skutečně podali. Kompetentní orgány konaly. Bylo nám sděleno, že nic se nestalo. Kauza tedy skončila, pro mě osobně se zkušeností, že občas voda teče do kopce a někdy ani země není kulatá…

Máte vůbec vysvětlení pro to, proč vám stát lékárnu nenabídl? Víte, jaký je záměr státu s prostory?

Postoje státu ve věci lékárny v Mladé Vožici vůbec už nebudu komentovat. Záměr s prostory má majitel lékárny, který má objekt „čistý“ od předkupního práva a od kategorie zdravotního zařízení.

„Pro lidi, kteří si nemohou zajistit léky sami, jsme zřídili dovážkovou službu, kdy jim je vozíme. Jsou to ale pro nás další výdaje včetně těch, že honem budujeme lékárnu novou,“ naznačil jste nedávno pro Táborský deník. Můžete prozradit konkrétní částku?

Dovážkovou službu jsme skutečně zajišťovali, ale ekonomické náklady vyjádřit úplně přesně neumím. Nová lékárna již od července nabízí skvělé služby pro obyvatele města a rozsáhlého okolí. Za měsíc se nám podařilo vybudovat nové zdravotnické zařízení, které lékárnické služby zajišťuje. Takže vlastně happy end jako v pohádce, vše dobře skončilo. I pan ministr zdravotnictví je informován o nově otevřené lékárně...

Jak jste celkově spokojen s dostupností základních služeb ve městě?

S dostupností základní služeb ve městě jsem velmi spokojen. Ať již jde o služby zdravotnické, kdy jako velký úspěch považuji kromě vybudování nové lékárny získání dvou mladých stomatologů, také jsem velmi potěšen rozšířením kapacity předškolního zařízení, kdy již nyní dokážeme přijmout všechny děti. Dále město provozuje pečovatelskou službu, ale musím se pochlubit i provozem kina a městské knihovny. S veřejnými službami nepochybně souvisí i provoz nového bazénu a také sportovní haly. Myslím, že veřejné služby a jejich úroveň jsou v našem městě na vynikající úrovni.

Co nového plánujete v roce 2016?

V roce 2016 plánujeme především posílení vodních zdrojů pro zajištění dostatečného množství kvalitní pitné vody pro město. Dále máme připravenu sanaci skládky inertního odpadu Pavlov. Velmi důležitou akcí bude přesun autobusových zastávek v Táborské ulici, zde jde o zásadní zlepšení bezpečnosti provozu jak automobilového, tak i chodců. Připraveny máme projekty na zateplení několika bytových domů, kde budeme podávat žádosti o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Na řadu rovněž přijde celková oprava místní komunikace Židovská – dojde k obnově vodovodu a kanalizace, rovněž tak silničního tělesa. Dokončíme revitalizaci sídliště Souhradí, opravíme místní komunikace v Dolních Koutech. Dále město disponuje dalšími projekty, které budeme předkládat na základě vyhlášených výzev, se žádostmi o finanční podporu.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet města pro rok 2016 máme schválený od 7. 12. 2015. Základním sdělením schváleného rozpočtu je vygenerování částky cca 15 mil Kč na investiční projekty a reinvestice. A to při zachování vysokého standardu veřejných služeb ve městě. K investičním prostředkům je možné dále počítat přebytky z minulých let, které činí cca 11 mil. V tuto chvíli tedy reálně vidíme na cca 26 mil. Kč, které budeme chtít ještě samozřejmě rozšířit o dotační prostředky z jednotlivých dotačních titulů. Věřím, že i v roce 2016 město ve stavebních a investičních aktivitách se bude pohybovat na objemu finančních prostředků vyšším než 20 mil, což je při střízlivě napredikovaných příjmech rozpočtu cca 47 mil. Kč poměrně slušná částka, ale já věřím, že do investic půjdou ještě větší prostředky, protože budeme úspěšní v dotačních řízeních.

Uprchlická krize rozděluje nejen politiky, nýbrž i veřejnost. Hodně lidí se totiž obává, že s uprchlickou krizí se do Evropy dostávají lidé, kteří jsou bezpečnostním rizikem. Mnozí také vidí v uprchlících ohrožení našich kulturních hodnot. Souhlasíte? Proč?

Myslím, že současná uprchlická krize nemá jednoduché a černobílé hodnocení. Vůbec si tedy ze své pozice nedovoluji vynášet jakékoliv soudy k hodnocení situace. Myslím, že k tomu existují daleko odbornější a sofistikovanější instituce.

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

Všem občanům do nového roku přeji vše nejlepší, mnoho zdraví a štěstí a nechť se všem splní jejich přání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…