Na lavičce u krchova. Už se ví, jak to bylo s účtem Julius Šuman, který bonzoval na Babiše

14.05.2018 8:54

Není to tak dávno, co twitterový účet Julia Šumana zatápěl trestně stíhanému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Právě na tomto twitterovém účtu se objevily např. nahrávky, kde Andrej Babiš mluvil o svých bývalých kolezích z vlády tak sprostě, že by se možná červenaly i dámy pracující ve vykřičeném domě. Serveru Aktuálně.cz se podařilo zjistit, kdo za tímto účtem zřejmě stál. Zveřejněné informace nejspíš mnohé lidi překvapí.

Na lavičce u krchova. Už se ví, jak to bylo s účtem Julius Šuman, který bonzoval na Babiše
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Na twitterovém účtu Julia Šumana se objevilo několik nahrávek. Andrej Babiš na nich prozrazoval, „na koho naši lidé zaklekli“, co si myslí o své někdejší kolegyni v koaliční vládě Michaele Marksové a tak podobně. Když se novináři ptali Babiše, zda na nahrávkách opravdu mluví on, Babiš se bránil, že ony nahrávky neslyšel, a odmítal se k nim vyjadřovat. „Je to kampaň, je to kampaň, je to kampaň,“ opakoval stále dokola.

Ukazuje se, že jedním z lidí, kteří Šumanův twitterový účet spravovali, byl také někdejší novinář MF Dnes Marek Přibil, který kvůli účtu přišel o práci.

„Profil založil v listopadu 2016 zhruba čtyřicetiletý muž, který se představuje jako Jan Zástřešek a tvrdí o sobě, že je hacker. I když redakce jeho identitu nedokáže s jistotou ověřit, v živnostenském rejstříku skutečně existuje člověk stejného jména a věku, který měl do roku 2008 oprávnění podnikat v oblasti poskytování softwaru či v IT poradenství,“ napsal server.

Zástřešek však odmítá, že by zveřejňoval materiály poškozující Babiše. Nad profilem prý ztratil kontrolu asi tak před rokem, tedy v době, kdy na veřejnost vypluly kompromitující nahrávky. „Nejsem vůbec důležitý. Jsem ta nejmenší ryba v celém tom soukolí,“ uvedl Zástřešek.

Server spekuluje, že se Zástřešek mohl pokusit učet prodat a možná se mu to nakonec podařilo. Měl ho koupit právě novinář Přibil, který se s Babišem na sestříhaných nahrávkách domlouval, jaké články a kdy by bylo dobré vydat. Články o údajných problémech spojených s ČSSD, tehdejším koaličním partnerem Andreje Babiše. „Část peněz mi půjčil kamarád Stanislav Hájek, půlku jsem dal já. Dostal jsem přístupová hesla včetně SIM karty a hesla jsem změnil,“ popsal Přibil.

Zástřešek tvrdí, že se kontroly účtu vzdal zcela zadarmo, a ne za několik desítek tisíc korun, jak naznačil Přibil. Novinář prý chtěl účet kontrolovat až do říjnových sněmovních voleb.

„Zástřešek Přibila kontaktoval pomocí šifrovaného Šumanova e-mailu, pak se setkali i osobně. Poprvé na lavičce u krčského hřbitova. Tam měl Zástřešek podle Přibila říct, že si ho jako hackera najímali zahraniční klienti i rozvědka ÚZSI. Tu podezřívá z pořízení nahrávek i Andrej Babiš, který se k otázkám zaslaným redakcí nechtěl vyjadřovat,“ pokračoval server.

Pánové se však dostali do sporu. Přibil tvrdí, že Zástřešek chtěl za účet další peníze, které publicista údajně zaplatil, a Zástřešek stejně nějak převzal kontrolu nad účtem  a začal tam publikovat nesmysly. Zástřešek oponoval, že kontrolu nad účtem zpět převzal proto, že na něm nesmysly publikoval sám Přibil.

Ať už to bylo tak, nebo onak, dnes je twitterový účet Julia Šumana mrtvý. Informace z něj byly smazány. 

Sám Přibil k tomu na sociální síti Facebook poznamenal, že účet opravdu chvíli vlastnil.

„Pozdrav z pouště pro média, aby nevolaly. Za 1) je tu horko. Za 2) píše-li se dnes, že jsem v říjnu 2017 po dva týdny disponoval původním hacknutým účtem Šuman (v té době již fungoval dávno účet záložní), tak ano. Akorát bych tam doplnil: Účet jsem na krátkou dobu pořídil (zakoupil) proto, že jsem po to všem, co se událo, chtěl zabránit tomu, aby na něm byly další invektivy proti mojí osobě. Informoval jsem o jeho zakoupení i několik kolegů novinářů (J. Spurný, J. Kmenta atd.), též policii a právního zástupce. Vše, co tam bylo, jsem vymazal. Po krátké době mi byl účet bohužel zcizen jeho majitelem, jenž ho předtím dle svých slov hacknul skupině Šuman a od něhož jsem ho pořídil; sám mě kontaktoval jako další novináře. PS. Bohužel kdekterá důchodkyně ovládá smartphone lépe než já, tak se není ani čemu divit. O té doby si už na nula-nula-sedmičku nehraju," podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…