Na levici se šetří. KSČM propouštěla, ČSSD škrtala mzdy

15.05.2020 10:02

Neúspěch ve sněmovních volbách 2017 donutil některé politické strany utáhnou opasky. Výroční finanční zprávy sněmovních stran a hnutí za poslední tři roky ukázaly, že například komunisté propustili pětinu lidí. Sociální demokracie snižila počet svých zaměstnanců až o třetinu, informuje iROZHLAS.cz.

Na levici se šetří. KSČM propouštěla, ČSSD škrtala mzdy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Na málo hlasů od voličů a mandátů získaných v posledních sněmovnách volbách a tedy i méně peněz ze státních příspěvků výrazně doplácí KSČM. Ta musela začít šetřit na mzdách i na personálu. Ještě před třemi lety měla strana 305 zaměstnanců, loni jich bylo 247. Výdaje na mzdy klesly o osm milionů korun.

Tato reorganizaci se prý týkala hlavně lidí v důchodovém věku. „Snížili jsme ale i stav na ústředním výboru komunistické strany. KSČM je bez dluhů, nemá žádné úvěry u bank a chtěli bychom to udržet,“ sdělil Radiožurnálu 1. místopředseda komunistů Petr Šimůnek.

Podobně se musela uskromit i ČSSD, která před třemi lety zaznamenala nejhorší volební výsledek od roku 1992. Snížila proto náklady na mzdy o zhruba osm milionů korun. Počet zaměstnanců zredukovala o třetinu. Stále však za zaměstnance vyplatí nejvíc ze všech stran, v loňském roce to bylo skoro 49 milionů.

Například u opoziční ODS je tomu právě naopak - výdaje na personál v posledních letech zvýšila o několik milionů. „Mírný nárůst mzdových nákladů souvisí s vývojem situace na trhu práce v ČR a zároveň možnosti díky volebním výsledkům na tento vývoj reagovat. Ve zmíněném období rostly mzdy v podstatě ve všech sférách veřejného i soukromého prostoru,“ uvedl mluvčí ODS Václav Smolka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…