Na obřích manévrech NATO vojáci po zásahu slepými náboji na 12 hodin „umírají“

19.08.2015 16:32

Laserové vysílače, senzory nebo kamerový systém mění vojenské cvičení v německém Hohenfelsu v „reálný boj“. Při rozsáhlém cvičení Allied Spirit II, které v současné době na americké základně v Německu vrcholí, jsou laserovým zařízením vybaveni všichni vojáci i jejich technika. I když se tak při manévrech střílí slepými náboji, simulátor zaznamená zásahy a vojáka „vyřadí“ z boje, uvedla armáda na svém webu.

Na obřích manévrech NATO vojáci po zásahu slepými náboji na 12 hodin „umírají“
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Cvičení vojenské policie

V Hohenfelsu se v těchto dnech koná jedno z největších aliančních cvičení NATO. Česká armáda na něj vyslala asi 1 400 vojáků, což z něj činí cvičení s největší letošní českou účastí. Důležité ale pro ni je také tím, že celé akci velí český důstojník Josef Kopecký.

I když jde pouze o manévry, díky laserovému simulátoru Miles mohou mezi sebou jednotky vést „regulérní válku“. „Pokud je voják zasažen, vypne se mu systém, přestane fungovat zbraň a je na 12 hodin vyřazen z boje,“ uvedla armáda. Jeho kolegové ho tak musejí jako zraněného nebo mrtvého, stejně jako v reálné situaci, z bojiště dostat na shromaždiště. Podobné je to s technikou, u které je nutné zajistit její odsun a opravu.

Nejvíce vojáků na cvičení vyslaly Česko, USA a Británie

Cvičení se účastní osm zemí, největší kontingenty na něj vyslaly Česko, Spojené státy a Británie. Protivníka představují vojáci americké brigády v černých uniformách. „Jejich výhodou je perfektní znalost terénu, takže jsou pro naše jednotky velkou překážkou. Také není cílem celého cvičení tohoto nepřítele porazit, ale dokázat, že jsme schopni reagovat na všechny nástrahy, které nachystá,“ uvedla armáda.

Podle Kopeckého řídící cvičení má díky moderním technologiím i všudypřítomným hodnotitelům detailní přehled o situaci. „Každý prvek, vojáka, jednotku, tank, vozidlo, vrtulník lze v Hohenfelsu reálně sledovat. Řídící cvičení tak může pružně reagovat na to, jak si povedeme, a může situaci okamžitě měnit,“ poznamenal Kopecký. Protivníka tak podle něj není možné porazit. „I když vše perfektně naplánujeme, uděláme dobrý manévr a způsobíme nepříteli ztráty, může znova ‚obživnout‘, aby nás znovu co nejvíce dostal do problémů a další zátěže. Když uděláme špatné rozhodnutí, přijdeme o jednotku a nikdo nám ji nevrátí,“ dodal Kopecký.

Manévry potrvají do pondělka

Scénář cvičení, které se koná od 4. do 24. srpna, je zasazen na území fiktivních států. Vláda státu Ariana vznesla několik požadavků spojených s nárokem na ropná pole státu Atropie. Část obyvatel Atropie se hlásí k agresorovi a ten přes tuto početnou menšinu vytváří v zemi napětí. Vznikly tak konflikty, které nepřátelský stát bez vyhlášení války podpořil. Nakonec však Ariana oficiálně použila vojenskou sílu pod záminkou útlaku menšiny. NATO poté na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN vyslalo na území Atropie mezinárodní jednotky. Úkolem tohoto sboru je provést společné pozemní operace na podporu vlády Atropie a odrazit arianskou agresi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…