Na poslance Jandu chodí udání kvůli slovům o Vodičkově svazu

26.01.2019 16:44

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny posoudí v únoru hned dva podněty ohledně výroku poslance ODS Jakuba Jandy na adresu Českého svazu bojovníků za svobodu. Vedle policie se na výbor obrátil v této záležitosti i úřad Prahy 1. Podněty jsou totožné, řekl na dotaz ČTK předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Na poslance Jandu chodí udání kvůli slovům o Vodičkově svazu
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Podnět Národní centrály proti organizovanému zločinu výbor zřejmě pouze „vezme na vědomí“. Obdobně by mohl dopadnou i podnět z Prahy 1.

Úřad podle Grospiče řízení s Jandou nezahájil, byť případ jako přestupek kvalifikoval. Výbor v takovém případě řízení rovněž zahájit nemůže, protože přestupková imunita zákonodárců byla již dříve zrušena. Výbor by rozhodoval o disciplinárním řízení pouze v případě, pokud by úřad začal přestupek projednávat, ale poslanec by si vyžádal jeho vyřešení před imunitním výborem.

Svaz bojovníků za svobodu podal na Jandu trestní oznámení podle dřívějších informací deníku Právo v souvislosti s jeho slovy, která pronesl loni v říjnu při interpelacích. Janda tehdy v reakci na to, že svaz ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, řekl, že je „bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz“.

Ondráček se před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů proti účastníkům protirežimních demonstrací. Svaz ho ocenil za to, že přispívá na opravy válečných pomníků a účastní se jeho akcí. Ve státním rozpočtu pro loňský a letošní rok bylo pro svaz vyčleněno shodně po 6,3 milionu korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v odpovědi na Jandovu interpelaci upozornil na to, že memorandum o spolupráci se svazem uzavřelo Ministerstvo obrany za ministra za ODS Alexandra Vondry. V roce 2018 dostal svaz podle premiéra 280.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…