Na špičce je Hašek, na samém dnu Hudeček. Tak si vedou hejtmani

30.10.2014 16:00

Nejvíce oblíbeným hejtmanem je sociální demokrat Michal Hašek z Jihomoravského kraje, na opačném konci žebříčku stojí dosluhující primátor Prahy Tomáš Hudeček z TOP 09. Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP. Říjnové šetření také ukázalo, že v souhrnu 67,7 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, je pro zavedení přímé volby hejtmanů.

Na špičce je Hašek, na samém dnu Hudeček. Tak si vedou hejtmani
Foto: red
Popisek: Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek s hejtmany

Nejlépe hodnoceným představitelem územně samosprávných celků – krajů - zůstává i v říjnu s aktuálním ziskem 52,8 % kladných hlasů hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Společnost SANEP zjistila, že je tomu tak i přesto, že v Brně v komunálních volbách skončila ČSSD těsně za prvním hnutí ANO. Michal Hašek je i nadále vnímán obyvateli Jihomoravského kraje jako silná a důvěryhodná osobnost, a to nejen u voličů a sympatizantů ČSSD.

Druhým nejlépe hodnoceným představitelem krajů rovněž nadále zůstává hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, a to s aktuálním ziskem 50,1 % kladných hlasů. Jiří Zimola si pak oproti srpnu pohoršil o 1,7 procentního bodu. Jiří Zimola a Michal Hašek pak stejně jako v předchozím hodnocení obliby hejtmanů společnosti SANEP zůstávají jedinými hejtmany, kteří získali nadpoloviční podporu obyvatel svých krajů.

Nejhůře dopadl Hudeček

Polepšil si jediný zástupce KSČM ve vedení krajů, představitel Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Ten v říjnu získal 48,3 % kladných hlasů a posunul se na třetí příčku v oblíbenosti. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta a zároveň předseda strany Starostové a nezávislí (STAN) v říjnu získal 47,9 % kladných hlasů. Oproti srpnu si pohoršil o 1,7 procentního bodu a jednu příčku. Na páté pozici se aktuálně umístil se ziskem 39,7 % kladných hlasů nejvyšší představitel Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák se oproti srpnu propadl z páté na aktuální šestou pozici. Vzestup o jednu příčku, tedy ze srpnové osmé pozice na aktuální sedmé místo, zaznamenal oproti srpnovému šetření společnosti SANEP hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který aktuálně získal v souhrnu 35,6 % kladných hlasů. Osmým se ziskem 34,1 % kladných hlasů je sociálnědemokratický hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Na deváté příčce pak i přes pokles kladných hlasů setrvává představitel Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Ze srpnové jedenácté pozice se posunul na desáté místo s aktuálním ziskem 28,3 % kladných hlasů nový sociálnědemokratický hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který v této funkci vystřídal rezignujícího hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka.

Naopak ze srpnové desáté pozice se na aktuální 11. místo propadl představitel Karlovarského kraje Josef Novotný. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs si aktuálně polepšil o dvě příčky a ocitl se na dvanácté pozici. Na předposledním třináctém místě se od srpna drží představitel Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Nejhůře hodnoceným představitelem krajů se aktuálně stává dosluhující pražský primátor Tomáš Hudeček, a to se ziskem 20,5 % kladných hlasů.

Většina lidí si přeje přímou volbu hejtmanů

Jak dále ukazuje exkluzivní šetření společnosti SANEP zaměřené na pravidelné monitorování oblíbenosti hejtmanů, v souhrnu 67,7 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, je pro zavedení přímé volby hejtmanů.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl prováděn ve dnech 1.-27. 10. 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…