Na volby přišlo 25 stížností. Některé jen nadávaly na politiku

09.11.2013 19:54

V sobotu odpoledne vypršela lhůta pro podávání návrhů na neplatnost předčasných voleb. Nejvyšší správní soud (NSS) do té doby obdržel podle serveru iDnes.cz celkem 25 stížností. Jedenáct jich už ale vesměs z formálních důvodů zamítl. V mnoha případech v nich lidé jen kritizovali současné dění, aniž by požadovali řešení.

Na volby přišlo 25 stížností. Některé jen nadávaly na politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Počet stížností však ještě může narůst. "S ohledem na dobu stahování dat z datových schránek nelze zcela vyloučit, že nějaká stížnost odeslaná včas bude do datové schránky NSS doručena později," uvedla tisková mluvčí NSS Sylva Dostálová pro server iDnes.cz.

Jedenáct stížností soud odložil bez projednání, obsahovaly totiž většinou formální nedostatky, chyběl například elektronický podpis. Jedna stížnost zase dorazila dřív, než vůbec začala běžet lhůta pro jejich podávání, což je rovněž důvod pro její vyřazení.

Někteří pouze kritizovali povolební dění

Další stěžovatelé zase podle mluvčí "nežádali vyslovení neplatnosti volby některého ze zvolených kandidátů a vůbec se tak nejednalo o návrhy na zahájení tohoto typu řízení, nýbrž např. pouze vyslovovali kritické názory na volební a povolební dění".

Nejvyšší správní soud tak bude posuzovat zbývající návrhy. Sedmičlenný senát v čele se soudcem Vojtěchem Šimíčkem bude o stížnostech rozhodovat do pátku 29. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…