Na východní Ukrajině znovu umírají lidé. Jen v Doněcku jich dnes zahynulo deset

01.10.2014 15:09

Střela vypálená z raketometu dnes ráno na stanici městské hromadné dopravy v Doněcku zabila osm lidí. Oznámila to s odvoláním na očité svědky ukrajinská agentura Ukrinform. Linkový mikrobus, který ve stanici stál, zcela shořel. Další incident se odehrál v jedné z místních škol, kam dopadl granát a usmrtil nejméně dvě osoby. Z odpovědnosti za oba útoky se vzájemně obviňují separatisté a ukrajinská armáda.

Na východní Ukrajině znovu umírají lidé. Jen v Doněcku jich dnes zahynulo deset
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Exploze na autobusové stanici byla ohlášena z Kyjevské třídy na severozápadě města nedaleko od doněckého letiště. Lidé v okamžiku výbuchu nastupovali do mikrobusu, který ve stanici stál. Ruská agentura TASS ve zprávě z Doněcku obvinila z útoku jednotky ukrajinské armády. Vůz po zásahu zcela shořel.

Podle ukrajinských médií vypálili osudnou raketu povstalci hlásící se k samozvané Doněcké lidové republice. Agentura Unian napsala, že po jejich útoku v mikrobusu zahynulo šest lidí a jeden byl zraněn.

Granát vypálený na školu zabil náhodné kolemjdoucí

Krátce předtím zasáhl dělostřelecký granát jednu z doněckých škol, kde zahynuli nejméně dva lidé. Podle agentury Unian šlo o náhodné kolemjdoucí. Zpravodaj agentury Reuters z místa oznámil, že zahynuli čtyři lidé včetně jednoho učitele a rodiče jednoho z žáků. V době výbuchu bylo ve škole 70 dětí, žádné ale zraněno nebylo.

Z útoku na školu se obviňují obě strany

Povstalci v informaci o incidentu uvedli, že granát byl odpálen z pozic kontrolovaných ukrajinskou armádou. Ukrajinské zdroje naopak tvrdí, že odpovědnost za útok nesou separatisté. V doněckých školách dnes začal školní rok, zahájení výuky bylo z obvyklého zářijového termínu odloženo kvůli pokračujícím bojům.

Ukrajinci vyjednávají o výměně některých území

Ukrajinská armáda vyjednává s povstalci o výměně některých území, kde je vystavena tlaku separatistů. Spekulace, které se v posledních dnech objevily v několika ukrajinských médiích, dnes agentuře Unian potvrdil doněcký gubernátor Serhij Taruta. Předmětem výměny se má stát letiště v Doněcku, které je už řadu týdnů vystaveno útokům vzbouřenců.

Letiště v největším východoukrajinském městě je jediným obranným postem, který se vládním jednotkám v Doněcku podařilo udržet. Navzdory příměří vyhlášenému 5. září je areál letiště prakticky denně vystaven dělostřeleckým, raketovým a minometným útokům separatistů a armáda ho drží za cenu nemalých obětí. Povstalci považují doněcké letiště za klíčový strategický prostor, bez jehož ovládnutí není fungování jejich „lidové republiky" možné.

„Jednání o výměně letiště skutečně běží. Výměna se bude týkat území těsně přiléhajících k Doněcku. Jde o velká území," řekl Taruta bez dalších podrobností ukrajinské agentuře.

Připravovanou výměnu vůdce separatistů popřel

Informaci o připravované výměně ale popřel vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko. Povstalci podle něj ovládají 90 procent letištního areálu a k žádné výměně se nechystají. „Měnit za jejich deset procent by byla hloupost. Já své území neměním," řekl Zacharčenko agentuře TASS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…