Na zaměření pozemků pro církve by mohl stát dát 100 milionů

06.12.2012 17:50

Stát by na nezbytné technické zaměření pozemků, o něž bude žádat církev, mohl vydat až 100 milionů korun. Počítá s tím ministerstvo zemědělství ve svém rozpočtu, řekl dnes ČTK místopředseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Štencel. V jeho sídle se dnes konal seminář pro zástupce církví a státní úřady, na němž probíraly praktické postupy pro vykonání církevních restitucí. Zatím se neshodly na tom, jak by měla vypadat a co by měla obsahovat žádost, kterou budou církve od státu nárokovat pozemky.

Na zaměření pozemků pro církve by mohl stát dát 100 milionů
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Půlnoční mše v kostele v Klimkovicích

"Je třeba si znovu sednout a dobrat se shody,” uvedl Štencel. Míní, že je žádoucí, aby žádosti, nebo-li výzvy, byly jednotné. Český úřad zeměměřický a katastrální pro církve vydal doporučený postup, jak postupovat při získávání podkladů z katastru nemovitostí. Církve totiž budou muset svoje nároky identifikovat a prokazovat, poté se obrátí na Lesy ČR nebo Pozemkový fond. Katastrální úřady chystají rovněž školení. V každém kraji budou dva školitelé. Církevní žadatelé rovněž budou moci využívat internetovou aplikaci, kde budou moci porovnávat svoje původní mapy se současným stavem.

Církve totiž budou moci nárokovat třeba jen část původního pozemku, neboť část může být například již zastavená a nebude možné ji podle zákona vydat. K tomu bude třeba nové zaměření, které bude hrazeno ze státního rozpočtu. Podle odhadů by církve mohly žádat asi o 48.000 hektarů pozemků, bude to ale zřejmě míň. Rovněž by mohly nárokovat 150.000 hektarů lesa.

Církve by od státu dostat zpět až polovinu nemovitostí za zhruba 75 miliard korun; jde hlavně o lesy a pozemky. Finanční náhrady za původní církevní majetek, který podle zákona už nelze vrátit, budou vyplaceny v hodnotě 59 miliard korun, a to ve 30 ročních splátkách. K této sumě by se připočítávala inflace. Součástí zákona je též postupné odstřihnutí placení církví přes státní rozpočet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…