Na železnici platí nový jízdní řád, rozšíří jednotnou jízdenku

13.12.2020 6:30

Praha - Na železnici dnes začíná platit nový jízdní řád. Hlavní novinkou bude rozšíření platnosti jednotné jízdenky na téměř všechny vlakové spoje u různých dopravců. Výjimkou budou komerční linky typické například na trati Praha-Ostrava. Vedle toho nový jízdní řád upraví čas odjezdů některých spojů, případně také jejich cesty. Větší změny v provozu ovšem nenastanou. Dál budou platit některá omezení zavedená kvůli koronaviru.

Na železnici platí nový jízdní řád, rozšíří jednotnou jízdenku
Foto: archiv
Popisek: Železniční doprava - ilustrační foto

Ode dneška tak bude možné jezdit téměř ve všech vlacích různých dopravců na jedinou jízdenku. Platit bude na dálkových i regionálních linkách, které si objednávají stát či kraje. Mimo zatím zůstanou komerční linky.

Cestující budou moci využívat jízdenky jednorázové, zpáteční, traťové pro pravidelné dojíždění do práce či síťovou pro neomezené cestování po Česku. Systém bude nabízet také věrnostní slevu 25 procent. Dopravci budou vedle jednotné jízdenky i nadále nabízet vlastní jízdné. To bude zřejmě levnější, nebude však platit u konkurence.

Novinkou v provozu bude nový spoj Českých drah z Bohumína do polského Lublinu a také prodloužení vlaku z Prahy přes Krakov do Přemyšle u ukrajinských hranic. Další výraznější změny dopravci zatím neplánují, pouze u některých spojů mírně upraví jejich čas odjezdu případně u regionálních linek trasu. Například v Praze začnou vlaky nově zastavovat na nové zastávce Praha-Eden. Větší změny v provozu lze očekávat až od dubna, kdy začne rozsáhlá výluka na úsecích Ústí nad Orlicí-Choceň a Velim-Pečky.

Dopravci v těchto dnech také postupně obnovují některé spoje, které dříve zastavili kvůli koronavirové krizi. Díky rostoucí poptávce cestujících průběžně navyšují kapacity spojů a vrací do provozu některé linky. Hlavní nápor cestujících dopravci očekávají před Vánocemi.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…