Nabídky pomoci: Jurečka přijede i s traktorem

25.06.2021 6:58

Silné bouřky na jižní Moravě mají už tři oběti, uvedla mluvčí záchranářů v ČT. Zraněny byly desítky dalších lidí. Nabídku pomoci mimo jiné nabídl i předseda lidovců Marian Jurečka. Lidé mohou přispívat také na účet charity.

Nabídky pomoci: Jurečka přijede i s traktorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

„Pokud budete vědět o někom, kdo by potřeboval v příštích dnech pomoci s odklizením škod, jsem připraven osobně a s mnoha dalšími dobrovolníky přijet a pomoci. Mohu vzít i traktor s čelním nakladačem a traktor s návěsem pro odvoz suti a pomoci několik dnů i touto formou,“ nabídl předseda lidovců Marian Jurečka na svém twitterovém účtu.

Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevil se vzdušný vír, zřejmě šlo o tornádo. Bouře si vyžádala nejméně tři oběti. Zraněných je odhadem 150 až 200. 

Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Uzavřená je téměř celá dálnice D2 ve směru na Brno. Bez elektřiny je 32 000 míst. V kraji pomáhají záchranné složky i z jiných krajů a států. Armáda na jih Moravy pošle dvě ženijní jednotky, aktivovala mechanizovanou brigádu. Lidé už také mohou pomáhat zasláním financí na zřízený účet.

„Diecézní charita Brno vyhlašuje sbírku na pomoc lidem zasaženým přírodními katastrofami na Hodonínsku a Břeclavsku. Číslo účtu 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. Přispět je také možné zasláním DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 na číslo 87 777,“ zaznívá na twitteru od náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka.

Diecézní charita Brno vyhlašuje sbírku na pomoc lidem zasaženým přírodními katastrofami na Hodonínsku a Břeclavsku. Číslo účtu 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. Přispět je také možné zasláním DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 na číslo 87 777.

— Petr Hladík (@hladikpe) June 24, 2021

„Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně očividně tornádo to je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ uvedla k přírodní apokalypse Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…