Nad Hradem zavlaje vlajka Ruska nebo Číny. Jiří Pehe a další informují USA o Zemanovi

15.01.2018 9:21

Zahraniční média nenechávají výsledky prvního kola prezidentských voleb v České republice bez odezvy. Ve většině případů se staví negativně k vítězi Miloši Zemanovi, a naopak pozitivně k jeho vyzyvateli Jiřímu Drahošovi.

Nad Hradem zavlaje vlajka Ruska nebo Číny. Jiří Pehe a další informují USA o Zemanovi
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Už před volbami si Miloš Zeman v zahraničních médiích příliš velkou podporu nezískal. Německá, britská i americká média jej pejorativně označovala za populistu a, pouze s mírnou nadsázkou řečeno, za agenta Kremlu. Po jeho očekávaném vítězství v prvním kole se na tomto hodnocení příliš nezměnilo. Pouze svůj odmítavý vztah k českému prezidentu politicky korektní média ze zahraničí ještě více vygradovala.

Americký deník New York Times přímo ve svém titulku konstatuje, že ve 2. kole si Češi vyberou mezi „poklonkování Východu a Západem“ a označuje Jiřího Drahoše za „obhájce demokratických hodnot a slušnosti“. „Miloš Zeman před pěti lety uspěl proto, že voličům nabídl změnu a vystupoval jako bojovník proti korupci. Se začátkem migrační krize se však změnil v bojovníka proti muslimské migraci,“ hodnotí deník.

New York Times dále cituje bývalého spolupracovníka Václava Havla, Jiřího Peheho, který tvrdí, že tak daleko, jako se dostal ve své protiuprchlické a protiunijní rétorice Miloš Zeman, nezašli ani jím odsuzovaní vůdci Maďarska a Polska. V závěru svého textu dostává prostor pro své vyjádření také profesionální aktivista Petr Bouška. „Nad Hradem stále vlaje vlajka Evropské unie. Brzy by se ale mohlo stát, že vedle ní bude také ruská nebo čínská vlajka,“ tvrdí Bouška.

Podobně posuzuje dva zbývající uchazeče o prezidentský úřad Rádio Svobodná Evropa, která v titulku označuje Drahoše za „proevropského“ kandidáta a Zemana za „proruského“ kandidáta. Větší šance dává server Drahošovi a připomíná, že mu vyjádřili podporu tři kandidáti, kteří skončili v prvním kole na třetím, čtvrtém a pátém místě. „Zeman rozdělil zemi svým proruským postojem a příklonem v k Číně,“ píše Rádio Svobodná Evropa s tím, že prezident je také proti migraci.

Také ve článku Radia Svobodná Evropa se objevuje názor bývalého Havlova spolupracovníka Peheho. „Je zřejmé, že drtivá většina příznivců ostatních kandidátů bude hlasovat pro Drahoše. Zeman může mít ve druhém kole velký problém,“ cituje Peheho komentář pro francouzskou agenturu AFP. Ohlasy na výsledky druhého kola prezidentských voleb v České republice přicházejí také ze sousedního Německa.

„Zeman  rád provokuje a polarizuje společnost. Současného českého prezidenta lze označit za antidiplomata, který si libuje v politicky nekorektních komentářích. Islám nazývá nenávistným náboženstvím a neméně tvrdě se staví k migraci. Když se stal Donald Trump americkým prezidentem, ze světových politických vůdců mu mezi prvními pogratuloval právě Zeman. Nakonec však jel ale místo do Bílého domu, kam jej nepozvali, do Ruska,“ shrnuje lapidárně deník Augsburger Allgemeine.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…