Nad čím v EU zavřeli oči. Peníze fuč, soudy prohnilé, drogy, zbraně

30.06.2022 12:20

Víte, že se na Ukrajině obchoduje s lidmi? Víte, že méně korupce než na Ukrajině je i v Panamě nebo Zambii? Že se zde pašují zbraně a drogy? Že šedá ekonomika na Ukrajině jen kvete? Ptá se Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno a snaží se rozebrat podmínky, za kterých byl evropskými lídry udělen Ukrajině status kandidátské země Evropské unie.

Nad čím v EU zavřeli oči. Peníze fuč, soudy prohnilé, drogy, zbraně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze znělky pořadu Aby bylo jasno

„Eurounijní lídři to měli černé na bílém, ovšem Ukrajina podle nich patří do EU,“ říká Jana Bobošíková v úvodu svého pořadu a myslí tím právě údaje o ukrajinské korupci, obchodu s lidmi či zbraněmi a šedé ekonomice. Tyto údaje jim měla zajistit zpráva Evropské komise.

Přestože těmito údaji disponovali, rozhodli se šéfové států Evropské unie, že se Ukrajina stane kandidátskou zemí Evropského společenství, tvrdí Bobošíková a vyjmenovává tzv. Kodaňská kritéria, která musí splňovat každá země, chce-li se ucházet o členství v Evropské unii.

Co by tedy Ukrajina měla mimo jiné splňovat?

– měla by mít stabilní instituce zaručující demokracii a právní stát

– měla by tam fungovat tržní ekonomika

– měla by být schopna vytvářet stabilní ekonomické a měnové prostředí

Co ale říká o Ukrajině zmíněná Zpráva Evropské komise, kterou mimochodem podle Bobošíkové nelze dohledat v českém jazyce?

Pořad Aby bylo jasno najdete zde.

Podle Jany Bobošíkové v ní najdeme třeba údaje o Ukrajině poskytnutých finančních prostředcích.

„Zjistíme, že za posledních 7 let poskytla Evropská unie Ukrajině více než 2 mld. EUR v grantech a téměř 6 mld. EUR ve formě půjček. Další 4 mld. EUR obdržela Ukrajina po ruské invazi,“ sumarizuje Bobošíková a pokračuje:

„Pokud jde o kritéria přijetí do EU, komise konstatuje, že za jednu z nejméně důvěryhodných institucí je na Ukrajině považována justice.“

Velká část soudců a státních zástupců prý neprošla testy na bezúhonnost a museli ze svých úřadů odejít.

„Podle komise zůstává největším problémem Ukrajiny korupce. Její vyšetřování mnohdy není nestranné a zasahují do něj politici. Policie nemá odborné znalosti pro šetření složitých finančních podvodů,“ píše se mimo jiné ve zprávě, ze které Bobošíková cituje.

Podle této zprávy evropských úředníků je Ukrajina také důležitou křižovatkou pro pašování zbraní i drog a zdrojovou, tranzitní i cílovou zemí pro obchodování s lidmi a kvete v ní organizovaný zločin.

„Třetina všech ekonomických aktivit se podle Evropské komise odehrává v šedé zóně, na černo tam pracuje celých 20 procent lidí,“ pokračuje Jana Bobošíková ve výběru údajů, které zpráva obsahuje.

Dále moderátorka uvádí, že při svém doporučení udělit Ukrajině status kandidátské země, se úředníci Evropské komise opírali o Lisabonskou smlouvu, konkrétně o článek, že každý evropský stát, který respektuje úctu k svobodě a demokracii, rovnosti a dodržování lidských práv, může požádat unii o členství.

„Co myslíte, splňuje pašování zbraní a drog, korupce, obchod s lidmi a justice v rozvratu podmínky tohoto údajně elitního klubu (myšlena Evropská unie, pozn. redakce),“ ptá se na závěr Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…