Nahlásí vás. A budete mít respirátor. Válek těm, co se odmítnou testovat

05.01.2022 14:11

Zaměstnanci, kteří se odmítnou otestovat, budou nahlášeni hygieně. I to je jedna z novinek, která přichází s novou vládou a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Od 17. ledna totiž začne testování všech zaměstnanců pomocí antigenních samotestů. Po jednání vlády zaznělo více nových informací.

Nahlásí vás. A budete mít respirátor. Válek těm, co se odmítnou testovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Včera jsme jednali se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců, s klíčovými partnery, seznámili jsme je s naším návrhem o testování zaměstnanců od 17. ledna, prostřednictvím antigenních testů a dnes jsme i na základě této včerejší diskuse toto rozhodnutí na vládě přijali,“ sdělil Fiala.

„Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s šířením nákazy variantou omikron dospělo k tomu, že je možné a potřebné, a to i na základě zahraničních zkušeností, zkrátit karanténu a izolaci na pět dní,“ dodal Fiala.

„Abychom se uměli vyrovnat s hrozbou omikron, máme stále ty stejné nástroje. Ten nejsilnější nástroj, nejdůležitější nástroj, je očkování. První, druhá a boosterovací dávka. Proto jsme pro třetí boosterovací dávku otevřeli očkovací centra pro všechny, kteří mají pět měsíců po druhé dávce. Toto je jediný způsob, jak se občané České republiky mohou chránit proti vážnému průběhu tohoto onemocnění proti tomu, aby neumřeli. Tedy jaká je odpověď na otázku, proč se očkují. Je jednoduchá: Abych neumřel. To je ten důvod. Pak máme nástroje, které chrání to okolí před šířením té nákazy. Omikron je rychlá nákaza, s rychlým nástupem, proto jsme přijali dvě opatření. To první opatření nastoupí platnost příští týden v úterý a od úterý se zkrátí doba karantény a izolace na 5 celých dnů. Pět celých kalendářních dnů. Bude stejná doba karantény, bude stejná doba izolace pro všechny bez výjimky,“ oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„17. ledna vstoupí v platnost testování všech zaměstnanců. Opakuji všech zaměstnanců. Všichni se budou testovat pomocí antigenních sebetestovacích sad, testování probíhá v alternativním režimu dvakrát týdně, nebo jednou za 3–5 dnů, pokud antigenní test vyjde pozitivní, odchází ten pracovník do karantény, a to na pět kalendářních dnů. Tady tento systém bude nastavený dva týdny či tři týdny, zatím nevíme, jak přesně dlouho, z toho prostého důvodu, že budeme monitorovat velmi pečlivě, jak se bude vyvíjet varianta omikron a jaký bude její nástup. Očekáváme, že toto opatření bude platit maximálně tři týdny. Součástí toho opatření je to, že tyto testy budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, tedy z fondu rezerv a takto zní dohoda s pojišťovnami. Systém umožňuje poměrně rychlé automatické vykazování a tady bych chtěl poděkovat centrálnímu řídicímu týmu v čele s generálem Vlčkem a plukovníkem Šnajdárkem,“ dodal Válek.

Vyzval následně všechny, aby se nechali očkovat. „Očkujete se kvůli tomu, abyste neměli závažný průběh, abyste nezemřeli. Je to jediný způsob, jak se tomu můžete vyvarovat. Jiná cesta není. A funguje to i v případě omikronu,“ doplnil.

A jak to bude se zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat? „Zaměstnanci, kteří se odmítnou otestovat, budou nahlášeni hygieně plus budou muset podstoupit opatření, která ochrání ty ostatní od nich – to znamená budou muset nosit respirátory a budou mít některá organizační opatření, která – například home office, nebo například provoz tam, kde nebudou v kolektivu ostatních,“ uvedl Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…