Nám za zády: Rusové se činí tam, kde to Fialu bude zajímat

13.11.2023 9:24

Válka na Ukrajině pokračuje a podle washingtonského Institutu pro studium války Ukrajinci buší do Ruskem okupované zóny na Ukrajině i do samotného ruského zázemí. Rusové se mezitím snaží posílit své pozice v Africe. ISW popsal, jak se Rusové činí. Němci v této situaci oznámili, že v roce 2024 zdvojnásobí pomoc poskytovanou Ukrajině.

Nám za zády: Rusové se činí tam, kde to Fialu bude zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Podle washingtonského Institutu pro studium válek (ISW) se zdá, že Ukrajinci zesilují útoky proti ruské armádě, logistice a dalším prostředkům v týlových oblastech na okupované Ukrajině a v Rusku. Hlavní ukrajinské ředitelství vojenské rozvědky (GUR) 12. listopadu oznámilo, že ukrajinští partyzáni zaútočili 11. listopadu na velitelství ruské armády v okupovaném Melitopolu v Záporožské oblasti, přičemž zabili nejméně tři důstojníky ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) a Rosgvardie. Institut v této souvislosti upozornil, že Ukrajinci už od léta vedou obdobnou kampaň proti okupačním silám umístěným na Krymu.

Vedle toho institut připomněl, že ruská vláda zesiluje cenzuru veřejného prostoru.

„Ruská vláda nedávno oznámila zákaz služeb, které poskytují virtuální a dočasná mobilní čísla od 1. září 2024, a Rusové mohou tato mobilní čísla používat ve spojení se službami VPN k vytváření anonymních on-line osob, aby se vyhnuli ruské cenzuře. Je velmi nepravděpodobné, že by ruská vláda povolila provozování jakýchkoli sítí VPN v Rusku, které by Rusům umožnily obejít snahy o cenzuru a zůstat v anonymitě od ruské vlády,“ rozvedl téma ISW.

Rusko také dále posiluje své pozice v Africe. Náměstek ruského ministra obrany Alexander Fomin uvedl, že Rusko v blízké budoucnosti podepíše dohody o vojenské spolupráci se šesti dalšími africkými zeměmi. Připomínal, že Rusko má v současné době vojenské dohody s 30 z 54 afrických zemí. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náměstek ministra obrany Yunus-Bek Jevkurov se v posledních měsících setkali s delegacemi z Burkiny Faso, Nigeru, Mali a Libye.

„Zdá se, že Kreml využívá vojenských dohod se sahelskými juntami, aby se vložil do mocenského vakua vytvořeného stažením západních aktérů z regionu, jako je stažení OSN z Mali,“ uvedl ISW.

Z cest po Africe se vrátil český premiér Petr Fiala.

Německý ministr Boris Pistorius v televizní stanici ARD oznámil, že Německo v roce 2024 zdvojnásobí pomoc Ukrajině. „Je to silný signál pro Ukrajinu, který ukazuje, že se toho nevzdáváme,“ když se mezinárodní pozornost soustředí na válku mezi Izraelem a Hamásem, řekl Boris Pistorius televizní stanici. Vyjádření převzal i server Kyiv Post. Navýšení peněz je reakcí na letošní zkušenost, „která ukázala, že plánované částky byly rychle vyčerpány,“ řekl Pistorius.

Ukrajina soustavně požaduje větší vojenskou pomoc od svých západních spojenců. Německo dosud Ukrajině poskytlo pomoc v hodnotě asi 22 miliard euro.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu poděkoval všem, kteří Ukrajincům pomáhají.

„Děkuji všem našim partnerům, kteří pomohli Ukrajině s protivzdušnou obranou. Jsou to různé země: Spojené státy, Německo, Francie, Británie, Norsko, Itálie, Rumunsko, Švédsko, Nizozemsko, Slovensko, Česká republika, Bulharsko, Polsko, pobaltské státy a další země. Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk a další systémy. Nemůžeme teď mluvit otevřeně o všem, ale ukrajinský štít oblohy je již oproti loňsku mohutnější. Má větší schopnosti, ale bohužel ještě plně nechrání celé území. A pracujeme na tom, aby to bylo ještě lepší. Každá země, každý vůdce, který nám pomáhá posílit naši protivzdušnou obranu, pomáhá chránit životy. A vyzývám všechny Ukrajince, všechny, jejichž hlas je ve světě slyšet, naše novináře, všechny, kteří podporují Ukrajinu ve světě, aby pomohli posílit obranu. Pomoci! Jsme schopni překonat ty nejtěžší výzvy. Ale jen společně, v jednotě, když se o sebe staráme a když miliony lidí pomáhají svým obráncům a své zemi. Je nezbytné být jednotní a vděční. Sláva našemu lidu – lidu Ukrajiny!“ zvolal Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vážně Ukrajinci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 13.11.2023 10:21:35
buší na Rusy? To je z nějaké básničky? Němci slíbili ...... a to jim někdo věří? Vždyť ještě nesplnili co naslibovali za celou dobu konfliktu. Rusko zesiluje cenzuru? A u nás Rakušan?? Jak může zkrachovalé, zaostalé, izolované Rusko zvládat konflikt na Ukrajině, sankce Západu a posilování v Africe? A neposiluje tam proto, že Západu již nikdo nevěří a africké státy je vyhání ze svých území?? Přestaňte s cenzurou, údajnými skrytými odkazy a s informacemi od ISW.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…