Namalovali vlajku Ukrajiny. Přijela policie, přiletělo vajíčko a ozvaly se nadávky

23.02.2024 11:50

Exponenti ruského teroristického režimu – neboli nájemci domů v pražské Bubenči – by neměli mít přístup k těmto pozemkům a majetkům. Není to přijatelné, vzhledem ke genocidní válce Ruska proti Ukrajině, vysvětluje aktivistická skupina Kaputin, proč na dlažbu před pražskými domy namalovala Ukrajinskou vlajku. Všechny účastníky akce zadržela Policie ČR.

Namalovali vlajku Ukrajiny. Přijela policie, přiletělo vajíčko a ozvaly se nadávky
Foto: Repro FB
Popisek: Skupina Kaputin namalovala před objekty vlastněné Ruskou federací ukrajinskou vlajku

Aktivistická skupina Kaputin namalovala na dlažbu před ruskými domy v pražské Bubenči ukrajinskou vlajku.

Všichni aktivisté, kteří se akce zúčastnili, byli zadrženi Policií ČR. Nájemníci domů jim údajně nadávali do nacistů a shazovali na ně vajíčka.

Skupina Kaputin na facebooku k akci vydala oficiální prohlášení hned ve třech jazycích, ukrajinštině, angličtině a češtině. „Nemůžeme se nadále dívat na to, jak nedostatečně západní demokratický svět podporuje Ukrajinu a nechává ji krvácet. Dodávky zbraní a střeliva Ukrajině nestačí na to, aby se napadená země dokázala ubránit mnohonásobné přesile ruského agresora. Demokratické země také postupují příliš liknavě proti zločinnému ruskému režimu,“ stojí v prohlášení.

Podle aktivistické skupiny Rusku z Evropské unie plynou velké příjmy z ropy a plynu. Příjmy údajně mnohem větší, než členské státy Evropské unie věnují Ukrajině. „Od ruské ropy se nedokáže odstřihnout ani Česká republika, která jinak velmi hlasitě podporuje Ukrajinu.“

„Ruský režim a lidé s ním spojení u nás navíc stále zabírají a neoprávněně užívají lukrativní pozemky a nemovitosti! Přitom Rusko vede genocidní válku proti svému sousedovi, a bojuje tak i proti nám a našemu způsobu života,“ píše se v prohlášení s tím, že za těchto okolností není přijatelné, aby tyto majetky byly užívány „exponenty ruského teroristického režimu“.

Proto skupina Kaputin vyzývá „k okamžitému zabavení a předání prostředků z nich získaných Ukrajině v rámci válečných reparací“. Odvetných kroků Ruska se skupina nebojí, nečinnost považují za horší. „Jednejme, dokud je čas!“

Není to ovšem první akce skupiny Kaputin. Například v listopadu dopřála slovenskému premiérovi Robertu Ficovi (Směr-SD) „vřelého“ přivítání, když přijel na návštěvu do Prahy. „Fico, čo robíte tam v tej Putinovej riti?“ stálo na jednom z banerů, které členové skupiny nesli.

Přáli mu též, ať se vrátí domů – podle jejich mínění je jeho domovem nicméně Rusko. „Fico, jdi domů, do Ruska“ hlásal další plakát. Ostatní příznivci skupiny mezitím nesli ukrajinské vlajky nebo vlajku Evropské unie.

V létě 2023 pak skupina spláchla Putina do záchodu. Spolek před ruskou ambasádou symbolicky strčil maketu ruského prezidenta Vladimira Putina hlavou napřed do záchodu. Lidé tleskali. „Hajzl do hajzlu!“ skandovali přitom.

Kaputin též podporuje vyloučení Ruské federace z OSN a Rady bezpečnosti. V květnu 2023 vyvěsili na Karlův most transparent proti Rusku

Pozornost médií na sebe skupina Kaputin upoutala už v roce 2018. Tehdejší předseda vlády Andrej Babiš s tehdejším místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomiem Okamurou položili na Národní třídě květiny. U památníků 17. listopadu nevydržely kytky dlouho. Aktivistická skupina je nad ránem hodila do koše.

Bojujeme za demokracii a myslíme si, že je neslučitelné s naší demokracií, aby tady lidé jako Andrej Babiš nebo Tomio Okamura položili věnce u památníku 17. listopadu. Ten má být symbolem naší demokracie a tito pánové se podle pravidel demokracie nechovají,“ řekl tehdy zástupce skupiny Otakar van Gemund televizi Prima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ukrajina mučí lidi,páchá terorismus proti civilistům,zakázali opoziční strany,2014 armádou napadli obyvatele donbasu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 23.02.2024 12:58:05
ukrajina je zločinecký režim ,který ostřeloval civilisty od roku 2014,za mlčení svých spolupachatelů z eu, usa, adorují banderovské nacisty hitlerovo spojence ,postavili jim památníky, pojmenovali po nich ulice, dokonce beztrestně pořádali bandera party v plzni, náckové se vrátili a jejich spojenci vládnou čr

|  35 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …