Naočkovat všechny? Vlastně ne. Tvář z TV překvapuje

28.01.2021 7:25

Angelika Bazalová, která působila například v BBC a která byla v roce 2019 zvolena do Rady ČTK, se rozhodla vyjádřit k očkování proti nemoci covid-19. „Zřejmě už se dál nedá lhát a strašit lidi,“ napsala. Vycházela přitom z prohlášení biochemika Jana Konvalinky.

Naočkovat všechny? Vlastně ne. Tvář z TV překvapuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš byl v Ústřední vojenské nemocnici naočkován druhou dávkou vakcíny proti Covidu 19

Členka Rady ČTK Angelika Bazalová napsala pár slov k očkování.

Je přesvědčena, že bude stačit proočkovat rizikové skupiny obyvatel, tedy něco přes 2 miliony občanů, a epidemie podle ní ztratí na síle. Koronavirus bude dál žít, ale už to bude jen „chřipečka“. Opřela se přitom o vyjádření prorektora pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy, biochemika Jana Konvalinky, který v on-line diskusi Univerzity Karlovy zdůraznil, že očkování rizikových skupin proti nemoci covid-19 je zásadní.

„Pak bych si troufl tvrdit, že dramaticky poklesne úmrtnost. Virus se bude dál šířit mezi neočkovanými a možná i mezi očkovanými – to ještě přesně nevíme – ale už nebude nikoho zabíjet,“ řekl.

„Až budeme mít ohroženou skupinu proočkovanou, pak z toho bude ‚chřipka‘. Pokud lidé nebudou umírat, stane se z covidu respirační onemocnění, které bude nepříjemné, ale nebude zabíjet sto padesát lidí, jako se to děje dnes,“ dodal.

Na on-line debatu upozornil server Seznam Zprávy.

Angelika Bazalová na sociální síti napsala, že se nad tímto vyjádřením snad začne smát.

„No tak vida. Asi se fakt už budu smát. Tak třeba už konečně bude jasný to, že nemusíme proočkovat 70 procent populace, ale že stačí naočkovat dva miliony lidí z rizikových skupin. A bude po umírání. Ovšem virus nezmizí, protože ho budou šířit i ti naočkovaní. Akorát to fakt už bude lehčí chřipka. Teď už to říká i Konvalinka, takže snad by tomu mohli věřit i experti z FB a možná i nějací počtáři z klubu Sisyfos a další mudrlanti,“ konstatovala na sociální síti Facebook.

Připomněla také, že v podobném duchu už se vyjadřovali i další odborníci. Např. imunolog Jiří Šinkora.

Konvalinka však také v minulosti volal po očkování většiny populace a ne jen očkování rizikové skupiny. Ke koronaviru se vyjadřuje pravidelně jíž celé měsíce na vlnách Českého rozhlasu a také v televizi.

„Zřejmě už se dál nedá lhát a strašit lidi, že dokud se všichni nenaočkujeme, tak tady všichni zemřeme. Dávám tomu ještě tak měsíc a možná už bude jasný i to, že z těch dvou milionů rizikových je třeba odečíst ty, kteří už nemoc prodělali, takže nám tady zbude nějakýho půl milionu až milion lidí, kteří fakt nezbytně potřebují vakcínu. Děkuji ti Bože. Ona se ta pravda nakonec vždycky vyjeví,“ doplnila Bazalová.

Další nadějí v boji s nemocí covid-19 může být koktejl protilátek, kterou při onemocnění dostal dnes již bývalý prezident USA Donald Trump. České čtenáře o novém léku informoval server Novinky.cz.

„Lékaři hlásí průlom v léčbě koronaviru, píše server americké stanice NBC. Zázračným lékem má být směs protilátek pod názvem REGEN-COV2. Medikament by měl stoprocentně zabránit příznakovému průběhu infekce. Plyne to z výsledků studií společnosti Regeneron Pharmaceuticals. Německo už 200 tisíc dávek tohoto léku zakoupilo,“ napsal server.

Kdo by se měl očkovat?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…