Napětí mezi Maďarskem a Chorvatskem kvůli uprchlíkům prudce narůstá. Zaznělo vážné obvinění

19.09.2015 18:37

Téměř 9000 uprchlíků dorazilo během pátku a dnešního dopoledne do Maďarska přes chorvatsko-maďarskou hranici. Záhřeb tvrdí, že Maďarsko k přijímání uprchlíků přinutil, a bude to dělat dál. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó obvinil Chorvatsko z narušování suverenity Maďarska, protože uprchlíky posílá ve vlacích přes hranici s policejním doprovodem.

Napětí mezi Maďarskem a Chorvatskem kvůli uprchlíkům prudce narůstá. Zaznělo vážné obvinění
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

horvatsko podle něj "lhalo" Maďarsku a celé Evropské unii, když tvrdilo, že zajistí přesun tisíců čekajících uprchlíků k maďarské hranici. "Místo toho, aby se o ně čestně postarali, poslali je přímo do Maďarska. Co je to za evropskou solidaritu?" řekl před novináři Szijjártó. Maďarsko prý urychlí budování plotu na hranici s Chorvatskem, bude-li to nutné. "Znovu opakuji, že Maďarsko bylo ponecháno na holičkách. My budeme bránit Evropskou unii, hranice schengenské zóny a také Maďarsko v souladu s evropskými zákony," prohlásil ministr.

Podle dnešních zpráv už Maďaři postavili na chorvatské hranici plot o délce 41 kilometrů, hranici se Srbskem už chrání zátaras o délce 175 kilometrů.

500 záložních vojáků

Maďarské ministerstvo obrany povolalo armádní zálohy na pomoc při zvládání vlny uprchlíků. Rezervisté nahradí v posádkách vojáky uvolněné pro ochranu hranic, nasazeni ale prý mohou být i k "jiným úkolům". V prohlášení ministerstva obrany se uvádí, že bude povoláno asi 500 záložních vojáků aktivovaných kvůli "krizovému stavu způsobenému nezákonnou migrací". Podle maďarského generála Tibora Benkö půjde většinou o bývalé příslušníky maďarských ozbrojených sil, z nichž část může být nasazena i na hranicích.

Maďarské úřady přesouvají běžence do tábora při rakouských hranicích, do Rakouska už dnes přešlo na 6700 lidí, další tisíce tam očekávají.

Do Chorvatska od minulé středy přišlo ze Srbska přes 20.000 uprchlíků, většinou Syřanů. Hlavnímu náporu je dál vystaven pohraniční přechod Tovarnik. Počet běženců, kteří cestovali z Chorvatska dál do Maďarska, stoupl dnes na dvojnásobek z pátečních 4400. Podle Budapešti nebyl přesun dohodnut a Maďarsko bude vstupu uprchlíků z Chorvatska do schengenského prostoru bránit.

Maďarsko se snaží uprchlíky z Chorvatska transportovat dál k rakouským hranicím

Chorvatský premiér Zoran Milanović dnes v pohraničním městě Beli Manastir prohlásil, že jeho země bude navzdory maďarským protestům dál běžence k maďarským hranicím odesílat. Připustil, že obě země nemají o zacházení s migranty žádnou dohodu, a řekl, že Chorvatsko maďarské úřady k přijetí uprchlíků fakticky přinutilo. "Žádnou smlouvu s nimi nemáme. Nějak jsme je nakonec přiměli, aby běžence přijali, a budeme to dělat dál," poznamenal premiér.

Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána dnes Chorvatsku pohrozil, že Budapešť bude blokovat vstup Chorvatska do schengenského prostoru, pokud Záhřeb nezajistí dostatečnou obranu vnějších hranic Evropské unie. "Podmínkou pro vstup do schengenské zóny volného pohybu je závazek ochrany vnějších evropských hranic. Pokud země takto viditelně závazek naplnit nedokáže, není na vstup do schengenu připravená," řekl poradce Antal Rogán rozhlasové stanici InfoRadio.

Maďarsko se nicméně snaží uprchlíky z Chorvatska transportovat dál k rakouským hranicím, k chorvatsko-maďarskému přechodu Goričan přistavuje autobusy. Maďarsko-rakouskou hranici dnes přešlo na 6700 lidí - kolem 2500 jich dorazilo do pohraničního Nickelsdorfu, dalších 4200 do města Heiligenkreuz. Rakouská policie je postupně odesílá buď autobusem do Vídně nebo přes železniční stanici Mogersdorf zvláštním vlakem do Štýrského Hradce.

Spolková země Burgenland je schopna přijmout dnes ještě zhruba 3000 uprchlíků, řekl novinářům policejní mluvčí Helmut Marban. "Pokud jde o večer a noc, musíme počkat na vývoji situace v Maďarsku a Chorvatsku," řekl Marban agentuře APA.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…