Napište, co si skutečně myslíte, vyzvali inženýra a pak ho za názor na hodinu vyhodili. Ekonom ukazuje, jak to dnes chodí ve "svobodném" světě

18.08.2017 8:08

James Damore si dovolil zapojit se do ankety společnosti, v níž byli vyzváni, aby anonymně navrhli, co ve společnosti zlepšit. Damore to udělal a dostal padáka, píše ekonom Pavel Kohout v komentáři pro páteční Lidové noviny.

Napište, co si skutečně myslíte, vyzvali inženýra a pak ho za názor na hodinu vyhodili. Ekonom ukazuje, jak to dnes chodí ve "svobodném" světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Ekonom Pavel Kohout tvrdí, že inženýr James Damore si dovolil vyslovit svůj názor a tvrdě za to zaplatil. Vyhazovem. Prohlásil totiž, že nástroj jménem pozitivní diskriminace, který se využívá nejen v Googlu, společnosti právě neprospívá.

„Softwarový inženýr James Damore, zaměstnanec společnosti Google Inc., poslechl výzvu generálního ředitele. Výzva měla podnítit zaměstnance, aby psali podněty pro zlepšení řízení firmy. Anketa byla pro jistotu anonymní. Ředitel Sundar Pichai si Damorův příspěvek přečetl a navzdory ujištěním, že zaměstnanci mohou skutečně psát cokoli, Damora okamžitě propustil. Proč?“ ptá se Kohout.

„James Damore si ve svém příspěvku dovolil kritizovat jednu z nejnedotknutelnějších posvátných krav oficiální americké ideologie: genderovou rovnost. Nebylo důležité, že Damore napsal svůj příspěvek velmi korektním, konstruktivním způsobem. Nebylo podstatné, že Damore nevystupoval z  pozice mizogyna nebo sexisty – což je dnes nařčení stejně závažné jako rasismus nebo nacismus. Nálepka sexisty vám spolehlivě zruinuje kariéru ve státním i v soukromém sektoru. Žádná korporace nechce mít konflikt s militantními aktivisty a bojovníky za rovnost,“ odpovídá si vzápětí.

Kohout tvrdí, že dnešní Spojené státy jsou citlivé už na tvrzení, že existují biologické rozdíly mezi muži a ženami, což také Damore ve svém podnětu napsal. Opíral se navíc o statistická data, podle nichž jsou ženy citlivější, zatímco muži se více snaží promýšlet věci systematicky. Kohout zdůraznil, že nikde nepadlo ani slovo o tom, že by snad ženy systematicky neuměly přemýšlet, Damore se opřel jen o statistiku. Jen tohle podle Kohouta stačilo k vyhazovu zaměstnance.

To ukazuje, že o místo může přijít prakticky kdokoliv, pokud si dovolí vyslovit „nehodící se“ názor. Nezachrání ho ani to, že ho vyjádří slušně. Damore napsal věcný příspěvek bez hrubostí, a stejně letěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…