Napřed Gruzie, teď Ukrajina. Zlatuška odpovídal čtenářce, proč kritizuje Rusko

12.04.2015 19:31

Z PROFILŮ Profesor Jiří Zlatuška, poslanec hnutí ANO, odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Zmínil ruské právo na sebeurčení i cestu prezidenta Zemana do Moskvy. Poděkoval také jedné čtenářce za názor, že má na víc než jen na kritiku prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Napřed Gruzie, teď Ukrajina. Zlatuška odpovídal čtenářce, proč kritizuje Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Čtenářka Gedamken chtěla od Zlatušky vědět, proč tolik brojí proti Rusům. Nemají i oni právo na sebeurčení? Ptala se. Podle jejího názoru má profesor Zlatuška na víc, než jen kritizovat ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zlatuška odvětil, že Rusové už právo na své sebeurčení naplnili ve vlastním státě, již pár let napadají státy sousední – napřed Gruzie a teď Ukrajinu.

„Rusko anektovalo část Ukrajiny, jeho vojáci rozbíjejí její jižní část (a nejsou tam jen tak na dovolené – k tomu by museli dostat speciálně uvolněné pasy z depozita), před tím Gruzie. To jsou kromě výhrůžek konkrétní kroky. Rusové svůj stát mají, jeho agrese vůči sousedům jsou popřením mezinárodního práva, nikoli sebeurčení. Jinak děkuji za důvěru v můj potenciál, vynasnažím se ji nezklamat,“ odvětil zákonodárce z hnutí ANO.

S „ruskou otázkou“ souvisel i další dotaz na chystanou cestu prezidenta Zemana do Moskvy. V další z odpovědí čtenářům Zlatuška vyvracel úvahy o tom, že by hnutí bylo nejednotné v této otázce. Jde prý o to, aby se prezident nezúčastňoval vojenské přehlídky jednotek, které napadly sousední stát. A v tomto názoru je uskupení Andreje Babiše jednotné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…