Nářek Topolánka: Vyhodil jsem Řebíčka. Víc jsem s korupcí dělat nemohl

28.03.2012 9:42

Bývalý premiér a expředseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro MF Dnes tvrdí, že varovné zprávy o systematickém klientelismu a možné korupci na pražském magistrátu za vlády Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška měl jen z kavárenských řečí, nikoli od tajné služby BIS. I když tato zpravodajská služba podléhá ze zákona přímo premiérovi a Janouška prý v roce 2007 odposlouchávala, takže už v té době musela vědět, jak moc ovlivňoval lobbista nejen pražské kauzy, ale i vysokou politiku.

Nářek Topolánka: Vyhodil jsem Řebíčka. Víc jsem s korupcí dělat nemohl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„Dostával jsem z BIS jen trendové informace o prorůstání podobných struktur, jako byla ta Janouškova, do státní a veřejné správy. Ale ne ty konkrétní zprávy z jejich odposlechů. Pokud to BIS pořizovala, tak nevím, co s tím dělala,“ řekl Topolánek. A dodává, že i když má šéfa BIS Jiřího Langa rád a dobře se mu s ním spolupracovalo, pokud se prokáže, že BIS ty informace měla a pracovala s nimi jiným než zákonným způsobem, tak je to jeho plná zodpovědnost.

Ale informace, které se nyní o fungování pražské radnice provalily, ho nijak nepřekvapují, protože všichni, kdo o době kralování této dvojice v Praze něco vědí, tak prý vidí, že je to jen vrchol ledovce. Topolánek dodává, že zveřejňování odposlechů, které ho ostatně v minulosti také postihlo, považuje stále za nepřijatelné. „Ale uznávám, že je děsivé to nekonání BIS a že jsou hrůzné ty aktivity ABL,“ uvádí.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

K osobě bývalého pražského primátora a současného poslance ODS Pavla Béma Topolánek prohlásil: „Pavel Bém byl podle mě nejtalentovanější politik poslední doby, a to nejen v ODS. Jazykově vybavený, charizmatický, s šarmem, politickou intuicí, dobře vystupující, dobře mluvící, ale s velkým problémem osobnostním. Nazval bych ho absence charakteru. Což ho trochu diskvalifikovalo a ta doba ho doběhla.  Byl to velký protegé Václava Klause, měl jeho absolutní podporu. A Klaus ho tak trochu používal i ve válce proti mně. Pavel Bém ten kapitál prohospodařil.“

Topolánek potvrzuje, že měl s Bémem komplikovné vztahy, které se vyvinuly v naprosto otevřenou válku. Když se stal v roce 2002 předsedou ODS, byl prý zralý na ručník do ringu, protože neměl poslanecký klub, neměl regiony, Prahu. Nemohl prý válčit se všemi, takže aby to vůbec ustál, musel uzavřít dohodu s Prahou, protože v té době byl Bém opravdu silný.  Ke zlomu došlo v době, kdy odmítl pražské radnici vydat akcie Letiště Praha.

Připomíná, že byl jeden z mála, kdo s personální strukturou měl tendenci bojovat, ale byl poměrně opuštěn. Ploché zprávy BIS řešil personálními změnami – odchodem ministra dopravy Aleše Řebíčka, nebo díky pádu vlády nerealizovaným odchodem ministra zemědělství Petra Gandaloviče, což byl vždy přímý útok na penetraci „pražské party“ do centrálních úřadů.  Béma prý porazil aspoň politicky v roce 2008. „V podstatě jsem jeho vliv omezil minimálně tím, že jsme ho do té vysoké politiky nepustili,“ prohlásil.

Ze zodpovědnosti za to, že Bém zůstal v politice, viní současné vedení ODS. Když prý odcházel z čela ODS a z kandidátky do voleb, radil ODS, aby s ním odešli další dva lidé – Pavel Bém a Ivan Langer - jinak nebude očištění strany hodnověrné. „Výkonná rada tehdy odstřelila pouze mne. Nečasovská parta  Béma i Langera v hlasování podržela,“ kritizuje.

Topolánek si postěžoval, že premiér je slabší, než kdo tuší, protože má v ruce pouze personální změny ministrů. Nemůže manipulovat s tajnými službami, s policií.  K situaci, že Janouška vyšetřovala v roce 2009 švýcarská prokuratura kvůli podezřelým přesunům miliardových částek, a nic se nestalo, Topolánek řekl, že tady selhal systém. „Ale co jsem mohl dělat? Mohl jsem akorát říct: Dobrý, nedošetřilo se to, stalo se. Nemáte na to absolutně žádnou ingerenci. Ani ji mít podle zákona  nesmíte. Jste jen premiér. Tahle kauza vlastně ukazuje to trápení každého, kdo ten stát má vést. Vidí tu svoji slabost, tu bezmoc mocných,“ postěžoval si. Pokud prý nefunguje systém, tak jeden premiér nezmění vůbec nic.  Ale Janouška bývalý premiér nepovažuje za kmotra, ale kmotříčka - lumpa v řádech stovek milionů. „Ve skutečnosti jsou tu mocnější lidé s mnohasetmiliardovými majetky. A ti s tím státem hýbou. Vždycky mě baví, když slyším mluvit Andreje Babiše... Protože on je jeden z nich. Nebo Tykač.“  Podle Topolánka je dnes situace zralá na někoho s morálním kreditem Václava Havla, ale nikdo takový tu podle něj není.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…