Nářek z Bakalových novin: Proti Zemanovi se musí spojit všichni, ale Kalousek to nechápe

23.07.2013 9:14

Komentátor a analytik Jan Macháček v Hospodářských novinách vzdychá nad některými nápady, jak čelit expanzivní politice prezidenta Miloše Zemana. Veřejný dopis poslancům, který sepsal režisér Fero Fenič, je podle něj stejně nesmyslný jako jiné psaní, které rozeslal spolustraníkům z TOP 09 předseda Karel Schwarzenberg.

Nářek z Bakalových novin: Proti Zemanovi se musí spojit všichni, ale Kalousek to nechápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hospodářské noviny, vlastněné blízkým spojencem a obchodním partnerem Karla Schwarzenberga Zdeňkem Bakalou, již po několik týdnů setrvale lamentují nad kroky prezidenta Miloše Zemana a Rusnokovy vlády, a rovněž nad neschopností parlamentních stran se síle prezidenta Zemana bránit. Komentátor Jan Macháček, hostující na názorové stránce z týdeníku Respekt, který rovněž spadá do Bakalova mediálního domu, se tématu věnuje pravidelně. Jeho nejnovější příspěvek se pustil dokonce i do předsedy Schwarzenberga.

Fenič ve svém dopise, adresovaném poslancům, kteří zvažují podporu Rusnokově vládě, odsuzuje metody používané prezidentem Zemanem a explicitně protestuje proti označování ústavních zvyklostí za idiotské.

Macháček však přiznává, že Feničovým vývodům nerozumí. „Rozuměl bych dopisu, který vyzve demokratické strany napříč politickým spektrem, aby dočasně složily zbraně a okamžitě rozpustily sněmovnu a dohodly se tak na předčasných volbách,“ píše. Jedině taková odpověď prý může Zemanova džina vrátit zpátky do láhve.

Jenže podobného ražení je prý i dopis Karla Schwarzenberga spolustraníkům. Ten útočí na ODS i sociální demokracii a jako jediného zachránce republiky prezentuje TOP 09. Podle Macháčka je však naivní úvaha, že by to Schwarzenbergova a Kalouskova strana zvládla sama. „Zemanovi se dá postavit pouze tak, že všechny velké demokratické strany budou spolupracovat a hledat konsenzus proti 'predátorovi',“ doporučuje Macháček.

Přístup TOP 09 podle něj naznačuje, že Miroslav Kalousek chce celou věc pojmout jako „souboj titánů“, ve kterém si to rozdá s prezidentem jeden na jednoho. Jenže Zeman má na rozdíl od něj evidentně vše připravené a Kalousek zatím dělá přesně to, co má Zeman ve scénáři. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…