Naše děti nebudou chodit v burkách! zaznělo u české hranice. Pak ji zablokovali odpůrci islámu

16.09.2015 19:15

Necelá stovka odpůrců islámu na výzvu Úsvitu-Národní koalice dnes po 18:00 na několik minut zablokovala dopravu na česko-rakouském přechodu Dolní Dvořiště. Chtějí tak přimět vládu, aby na ochranu hranic před přílivem uprchlíků nasadila armádu. Před 18:30 organizátoři z hnutí Blok proti islámu, které se stranou Úsvitu-Národní koalice spolupracuje, akci ukončili.

Naše děti nebudou chodit v burkách! zaznělo u české hranice. Pak ji zablokovali odpůrci islámu
Foto: David Hora
Popisek: Symbolická blokáda hraničního přechodu v Dolním Dvořišti uskupením Blok proti islámu

Před tím, než demonstranti vytvořili lidský řetěz přes silnici, uspořádali na hranicích mítink. Předseda jihočeského Bloku proti islámu Miroslav Adamec na něm řekl, že zatímco ostatní státy zavírají hranice, česká vláda čeká na pokyny z Bruselu. "Chceme, aby naše vlast zůstala naší vlastí, aby naše děti nechodily v burkách a vyznávaly islám," řekla Jana Volfová, která mítink moderovala.

Protest se až na slovní konflikt demonstrantů se zástupci strany Zelených, kteří přišli s hesly Stop nenávisti! Pomoc lidem v nouzi, odehrál v klidu, připravená pořádková policie nemusela zasahovat.

Také tranzit na hranici byl dnes plynulý i v odpolední špičce. I přes důkladnou prohlídku aut policisty, se řidiči na hranicích zdrželi jen několik málo minut.

Demonstraci zástupci spolku Blok proti islámu den předem nahlásili starostce Dolního Dvořiště Heleně Panské. V obci je podle ní klid, migranty tu nikdo neviděl. "Lidi v obci zesílenou ochranu hranic vítají," řekla. Míní ale, že jistota to velká není, protože policie podle ní kontroluje jen jeden hraniční přechod a v okolí je řada pěších.

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý slíbil, že stát vojáky k ochraně hranic povolá, pokud se s migrační vlnou nezvládne vypořádat policie. Policie na jihu Čech tento týden podle mluvčího Jiřího Matznera nezadržela žádné ilegální běžence, v minulém týdnu tři.

Za prvních osm měsíců letošního roku požádalo podle odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra o azyl v Česku 990 cizinců, což je o 420 více než za stejné období loni. Přes polovinu tvořily žádosti občanů Ukrajiny, následovali žadatelé z Kuby, Sýrie a Vietnamu. Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …