Naše vláda nic neslíbila, ujistil Rusnok stran Hanči a Tonči. A pak pochválil Babiše za EET

11.02.2016 19:15

Člen Bankovní rady České národní banky a expremiér Jiří Rusnok zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Prozradil, že jeho vláda neřešila otázku placení výkupného za Hanu a Antonii, které byly v roce 2013 uneseny v Pákistánu. Následně si pochvaloval přijetí elektronické evidence tržeb a obhajoval oslabování koruny, o které se ČNB stará už od konce roku 2013. Ekonomice to prý jednoznačně pomohlo. Trvalé štěstí nám ale nedokáže zajistit nikdo a nic.

Naše vláda nic neslíbila, ujistil Rusnok stran Hanči a Tonči. A pak pochválil Babiše za EET
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Z pozice člena Bankovní rady ČNB se odmítl vyjadřovat k požadavku na odvolání ministra obrany Martina Stropnického (ANO) kvůli kauze Libanonce Alího Fajáda. Spojil to i s prozrazením informace o výkupném za dvě Češky unesené v Pákistánu v roce 2013. „Celé je to nešťastné, ale to, co k tomu mohu říct, je to, že moje vláda o ničem takovém nejednala. Víc to ale nebudu komentovat. Vůbec mi to nenáleží a nic o tom nevím,“ uzavřel toto téma host.

Následně se vyjadřoval k přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb. Je rád, že se vláda stará o zlepšení výběru daní. „Tato věc je daná. Možná existují úspornější modely, ale ona se ta technika stále vyvíjí, trend elektronizace je jasný,“ zaznělo z úst ekonoma. Ani trochu si však nedovolil odhadovat, kolik EET nakonec přinese do státního rozpočtu. „Pomůže to zvýšit daňový výběr, ale především se podaří narovnat prostředí pro všechny,“ konstatoval.

Poněkud se podivoval nad tím, že pravice nekritizovala spíše povinná kontrolní hlášení pro plátce DPH. To je podle Rusnoka mnohem revolučnější prvek. I ten Rusnok vítá jako nástroj k narovnání podnikatelského prostředí. Ale EET je zřejmě politicky chytlavější.

Oslabení koruny bylo správné

Vyjádřil se i k intervencím ČNB z podzimu 2013. „V té historické situaci to bylo správné opatření, které také pomohlo nastartovat ekonomiku, byť to nebylo to jediné,“ předložil svůj odborný pohled. Otázkou ovšem je, co se bude dít dál.

„My především nechceme vytvářet příliš příznivé prostředí pro spekulanty,“ doplnil s tím, že teoreticky můžeme jít i do záporných bankovních sazeb. Ale zatím je to jen teoretická možnost. To, zda poroste inflace v Česku, bude záležet i na cenách ropy a dalších faktorech. V tuto chvíli ČNB tvrdí, že od intervencí na oslabení koruny ustoupí na počátku roku 2017. Možná.

ČNB tak či tak udělá vše pro to, aby česká měna skokově neposilovala. „To by neprospělo nikomu a rozhodně ne české ekonomice,“ přislíbil Rusnok. Občany také uklidňoval, že ČNB vytváří velké devizové rezervy, utrácí koruny a nakupuje za ně eura, dolary i další měny, což v budoucnu nebude na škodu. Pokud bude v budoucnu růst česká ekonomika rychleji než ekonomika EU, tak bude naše země posilovat. To by se zase mohlo hodit v době, kdy budeme přijímat euro. Podle Rusnoka jsme připraveni na přijetí společné evropské měny. Host věří, že se toho ještě dožije, ale v tuto chvíli už jde především o politické rozhodnutí

V nejbližší době nám prý nehrozí ani žádná ekonomická krize. „Ale trvalé štěstí nám nikdo zaručit nemůže,“ upozornil nakonec.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …