Násilím je ohroženo až 450 tisíc seniorů. Ale bojí se to hlásit

13.04.2013 14:48

Nějakou formou násilí je v Česku podle expertů ohrožený každý třetí až pátý senior. To je 300 tisíc až 450 tisíc lidí. Podle serveru Týden.cz toto zaznělo v pátek na zasedání parlamentní Stálé komise pro rodinu.

Násilím je ohroženo až 450 tisíc seniorů. Ale bojí se to hlásit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Podle policejních statistik přitom loni policie řešila pouze 6,5 tisíce trestných činů spojených s násilím na penzistech. Téměř polovina, 40 až 50 procent, z nich se stala v Praze. Oproti roku 2011 jejich počet narostl zhruba o 400.

Závislost na agresorovi

Podle Aleny Horákové z Ministerstva vnitra se přitom většina seniorů stydí nahlásit, že je na nich páchané násilí. Například proto, že podle svého názoru špatně vychovali své děti. "Senior, který zavolá na 158 nebo zajde na policejní stanici, musí být v zoufalé situaci, musí jít o zdraví nebo o život," prohlásila Horáková na zasedání komise.

Její slova potvrzuje i Jana Kosařová z neziskové organizace Život 90, která provozuje krizovou linku pro seniory. Každý rok prý na tuto linku zavolá zhruba 12 tisíc seniorů. Z nich je 400 zasažených násilím. I podle Kosařové se senioři kvůli této své špatné situaci stydí. "Velmi často to násilí bývá skryté, senioři bývají na agresorovi závislí," řekla Kosařové.

Násilí ovšem není jediným problémem, se kterým se senioři musejí potýkat. Často bývají také obětí trestných činů, při nichž je podvodníci připraví o peníze. Ministerstvo vnitra proto připravuje metodiku pro policisty, jak s poškozenými seniory jednat. "Většinou se jedná o lidi, kteří v životě nepřišli s policií do styku," řekla Horáková. Jsou proto například nervózní, když mají jít trestný čin ohlásit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…