Našli na Babiše: Člen StB, „kamarád“ z Maroka

12.12.2022 9:34

Andrej Babiš prý zatajil veřejnosti svého přítele z dob působení v Maroku, kde pracoval jako zaměstnanec zahraničního obchodu. Navíc mu v devadesátých letech pomohl a zařídil mu místo správce nemovitostí ve své firmě. Mělo jít o šifranta rozvědky, který pracoval v Maroku na ambasádě, kde se mimo jiné staral o pokladnu a třídil poštu. Dotyčný tehdy umožnil Babišovi i sledování televize v pracovní době.

Našli na Babiše: Člen StB, „kamarád“ z Maroka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý premiér, předseda hnutí ANO navštívil Pardubice

Sám Babiš se ke svému působení v Maroku několikrát v minulosti vyjádřil a hovořil o něm i jako premiér ČR právě při návštěvě Rabatu, hlavního města Maroka.

„V tomto domě bylo obchodní oddělení československého velvyslanectví. V prvním a druhém patře byly kanceláře, bydlel jsem ve třetím patře. V kanceláři jsme seděli dva, jeden nestrojírenský delegát, to jsem byl já, zastupoval jsem 15 podniků zahraničního obchodu, a druhý strojírenský, který jich zastupoval asi deset,“ řekl v roce 2018 Babiš podle serveru Novinky.cz novinářům.

Tehdy svoji návštěvu spojil s ekonomickou diplomacií a problematikou migrace. Na programu měl i podpis dohody o hospodářské a průmyslové spolupráci, nebo zahájení česko-marockého podnikatelského fóra.

Dodejme, že Andrej Babiš byl do Maroka vyslán jako delegát podniku zahraničního obchodu a strávil tam od roku 1985 šest let.

Na velvyslanectví se tehdy podle v úvodu zmíněného článku SeznamZprávy seznámil s šifrantem rozvědky Miroslavem Líškou, který tam působil také jako technický pracovník, měl na starosti pokladnu, poštu či dálnopis.

Podle článku mu tato známost měla poskytovat výhodu v tom, že se s Líškou mohl dívat během nočních služeb u dálnopisu na televizi a nemusel být zamčený v kanceláři.

„Nás tam normálně zamykali, jen Babiš býval odemčený a chodil k Líškovi, který tam bydlel. Chodili se spolu dívat na televizi. Aspoň to Babiš tak tvrdil. Dnes jsem přesvědčený, že měl přes něj kontakty s centrálou,“ uvedl slovenský podnikatel Šidala, který také na ambasádě působil a nyní žije v zahraničí.

Je třeba ale dodat, že se Šidala s Babišem rozešel ve zlém a jeho pohled může být neobjektivní. Důvodem rozepří byly podnikatelské aktivity obou zainteresovaných.

Článek dává do souvislosti známost s Líškou a následnou pomoc, kterou mu Babiš zajistil, když mu opatřil práci správce nemovitostí v jedné z firem, na které měl vliv, s prorůstáním StB do Babišova podnikatelského impéria. Dokazuje tím také údajné Babišovy kontakty na StB.

„Výsledná zjištění sice nepotvrzují dohady o aktivní špionáži či dokonce o Babišově spolupráci se sovětskou tajnou službou KGB. Podařilo se nicméně odhalit dosud neznámý příběh, jak se Andrej Babiš v hlavním marockém městě Rabatu spřátelil s příslušníkem československé komunistické rozvědky,“ píše se přímo v článku.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Oním příslušníkem měl být právě Miroslav Líška. Podle článku SeznamZprávy to byl absolvent dřevařské průmyslovky, který původně sloužil u běžné policie neboli Veřejné bezpečnosti na středním Slovensku. Před koncem roku 1984 si udělal základní šifrovací kurz a přestoupil k rozvědce.

Podle zdroje SeznamZpráv Líška někdy v roce 1997 pracoval jako správce a pomocná síla v administrativní budově na adrese ulice Palisády v Bratislavě, kterou si Babiš pořídil, a kde také sídlily některé jeho firmy.

„Byl to takový člověk pro všechno. Staral se o dům nebo třeba nosil ovoce.“

Zároveň prý Líška působil v orgánech několika společností, kde po jeho smrti nějaký čas zůstala i jeho manželka.

Dodejme, že sám Andrej Babiš se pro server SeznamZprávy odmítl vyjádřit s tím, že server má za úkol jej před prezidentskou volbou dehonestovat.

„Dobrý den, chápu, že máte za úkol napsat zase stejně jak vaši kolegové antibabišovský vylhaný článek, které publikuje vaše médium téměř denně. Proto vzhledem k mým zkušenostem s vámi nemám důvod komentovat věci, na které se ptáte. A laskavě už mi nepište, děkuju, hezké Vánoce,“ napsal kandidát na prezidenta Andrej Babiš zmíněnému serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud Babiš sloužil ČSSR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBaskin , 12.12.2022 10:05:44
tak se ničeho nedopustil. Spíše mu to počítám k dobru. Trestány by měla být jen prokázaná zvěrstva která ubližovala konkrétním lidem. Copak rozkradení majetku republiky Klausem a Zemanem a jeho doručení do cizích rukou zahraničních boháčů byla nějaká záslužná činnost. Babiš v to alespoň uměl chodit a zachránil pro Českou republiku alespoň Agrofert. Copak dnešní vláda slouží zájmům občanů české republiky ? Tak to ani náhodou. Vláda vůbec nekope za české občany a jako taková by měla skončit před lidovým soudem stejně tak jako Slánský a jeho společníci.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…