Nátlakové divadýlko, Masaryk se obrací v hrobě. Když si vzpomenu, co se dělo na Hradě za pravdolásky... K bojkotu oslav vzniku republiky přinášíme názory "od Schwarzenberga po Velebu"

23.10.2016 20:31

ANKETA Kauza kolem (ne)vyznamenání Hermanova strýce Jiřího Bradyho a dění kolem je podle mnohých politiků začátek další výrazné antizemanovské kampaně. Demonstrativní neúčast na hradních oslavách prý vyhlašují ti, kteří tam stejně roky nechodí. Jiní politici upozorňují, že vlastně nevíme, jak to celé bylo. A čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg trvá na tom, že to celé vyvolal prezident Zeman svým chováním.

Nátlakové divadýlko, Masaryk se obrací v hrobě. Když si vzpomenu, co se dělo na Hradě za pravdolásky... K bojkotu oslav vzniku republiky přinášíme názory "od Schwarzenberga po Velebu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Řada politiků prohlašuje, že se chystají bojkotovat státní oslavy svátku 28. října na Pražském hradě. Vadí jim dosud nevyjasněný případ neudělení medaile strýci ministra kultury Daniela Hermana Jiřímu Bradymu.

Do rozbouřených vln se rozhodl zasáhnout zástupce ombudsmanky a někdejší sociálnědemokratický poslanec Stanislav Křeček. Ten se obává, že bojkot oficiálních hradních oslav, které jsou tradičním vyvrcholením připomínky vzniku republiky, bude dalším velkým krokem k rozvratu společnosti.

ParlamentníListy.cz se formou anketní otázky zeptaly některých českých politiků, zda sdílejí podobné obavy jako Křeček a co obecně o případu brutálně cloumajícím politickým a mediálním prostorem soudí.

Čestný předseda TOP 09 a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg s Křečkovou tezí nesouhlasí. „Neúčast na oslavách 28. října není krokem k dalšímu rozvratu, ale je to silný symptom dalšího rozvratu,“ soudí kníže.

„Teď je ale otázka, kdo společnost rozvrátil. A promiňte, to nebyli rektoři, ale ten, kdo je opět na Hrad nepozval a vybírá si, koho na Hrad pozve a koho vyznamená podle své libovůle. Václav Havel se snažil Hrad maximálně otevřít a zprůchodnit pro veřejnost, ale Zeman z něj udělal pevnost horší než za Husáka. Takže nesmíme si plést symptomy s příčinou toho, kam to nyní dospělo. Vždycky je nějaká příčina a pak až symptom,“ uvedl Schwarzenberg.

Předseda KSČM Vojtěch Filip naopak obavy, které vyjádřil zástupce ombudsmanky, sdílí. „Ano, takové obavy sdílím a již včera jsem to řekl Českému rozhlasu,“ řekl ParlamentnímListům.cz. „Pokud vím, bojkot oslav na Hradě organizují a vyzývají k němu lidé, kteří chtějí anebo chtěli kandidovat na prezidenta – Halík, Horáček, Pithart – a kteří se oslav státního svátku na Hradě stejně neúčastní. Proto mám obavy jako Křeček, i co se týče obecně dalšího rozvratu,“ soudí.

„Kam až chtějí v kampani zajít, ukáže nejspíše 17. listopad,“ má jasno europoslanec za ČSSD a sociolog Jan Keller.

Obavy z rozvratu společnosti díky bojkotu hradních oslav nesdílí europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Sám jsem odmítl účast na oslavách. Je opravdu neskutečné to, co se děje ze strany Hradu ve věci pana Bradyho. Prezident Zeman by měl pana Bradyho vyznamenat, a tím celou trapnost ukončit. Důvody pro vyznamenání tohoto pána jsou nezpochybnitelné,“ řekl Pospíšil.

Podle místopředsedy KSČM Josefa Skály společnost rozvrací hlavně politika prohlubující sociální rozdíly a vlezlé despocie práva silnějšího. „A samozřejmě i nátlaková divadýlka těch, kdo se neráčí dostavit na oslavy státního svátku kvůli kauze budící řadu velkých otazníků,“ soudí.

„Když Hradu vládla pravdoláska, rozdávaly se metály i krajně pofidérním postavám. Spoustu těch, kdo by si je skutečně zasloužili, nechala hanebně urážet. Sestava, která teď trucuje, k tomu buď mlčela, pokud si rovnou nepřisadila sama. A tak asi opravdu nezbývá, než aby křečovitá snaha o proměnu pravdolásky v dědičnou monarchii dostala výprask i v příštích prezidentských volbách. Pokud jde o letošní oslavy, co takhle nabídnout volná místa lidem, kteří nic neukradli a vydobyli si nezpochybnitelné renomé jako špičky v oboru – od vědců či lékařů až po soustružníky nebo horníky z rozkradené OKD?“ navrhuje Skála.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna upozorňuje, že je tradédií národa, že v čase a kontextu událostí kolem nás se vždy najdou ti, kteří se v zájmu svém a různých struktur snaží národ a společnost rozdělit.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Toho jsme svědky i dnes. Masaryk se obrací v hrobě. O ocenění rozhoduje pan prezident. Já nemám odpovídající informace a zejména v současné mediální masáži si netroufám události kolem vyznamenání hodnotit,“ dodal poslanec Foldyna.

Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček si z některých „bojkotujících“ spíše dělá legraci. „Nemyslím si, že je škoda, když poněkud dezorientovaný pan Gazdík, lehce v rauši z výsledku krajských voleb, místo Hradu okusí čerstvý vzduch matičky Prahy. Snad pochopí, kudy cesta nevede. Mikuláš Bek již od voleb prezidenta zjevně má dojem, že místo rektora VŠ z Brna je pro něj málo, a proto se snaží zviditelnit a ukázat, že pražská kavárna má svoji pobočku i v Brně,“ uvedl s tím, že nejspíš Bek na univerzitě nemá moc co na práci.

„Snaha o další prohloubení ostrakizace Miloše Zemana je opravdu trapná. Ještě že aktéři mají pár známých v cizině, aby se mohli i mezinárodně prezentovat. Jistě tím zlepší image republiky nebo si aspoň na chvilku budou připadat jako jedničky. Škoda že nejsou schopni vymyslet nic lepšího. Inu, trpaslíci mají své horizonty. Ty nepřekročí. A stát? Ten se jistě nezhroutí. Mimochodem, víte kolik lidí má strýčka, který byl aktivní v odboji a nedostal žádné vyznamenání? A nestěžují si,“ konstatuje Kohlíček.

Staronový senátor Jaroslav Doubrava ze Severočechů.cz podle vlastních slov sdílí názor Stanislava Křečka do posledního písmene. „Je to další z cílených útoků na našeho pana prezidenta. Neřeknu, že Herman lže. Řeknu jen, že minimálně neříká pravdu. Jen přemýšlím, v čím dresu tentokrát. Souhlasím s názorem, že už od jeho nestoudné účasti a vystoupení na sjezdu sudeťáků neměl ve vládě vůbec být. Podobných výstupů, jaké předvádí teď, se můžeme obávat i nadále. Až Hermana lidé prokouknou, poženou ho bičem,“ nepochybuje senátor.

„Všichni ti, kteří skočili na špek a vyhlašují, že se 28. října na Hradě neukážou, by si měli uvědomit, že tento den je oslavou vzniku Československé republiky. To je pravý důvod setkání a připomenutí si tohoto pro náš národ významného výročí. Svou neúčastí nemohou pohanět a urazit našeho prezidenta. Svou neúčastí mohou jen a jen zneuctít význam výročí Masarykova díla,“ míní Doubrava.

Stanislav Huml, poslanec za ČSSD, je přesvědčen, že celá hysterie kolem ministra Hermana a jeho strýčka působí dojmem antizemanovské kampaně. „Dodnes se kluci nesmířili s prohrou a lobovat za příbuzného a ovlivňovat rozhodnutí hlavy státu považují za regulérní,“ sdělil Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Bohužel pravdu neznám. Nebo možná bohudík. To, co se děje, je velmi trapné. Nakonec jsem rád, že i tentokrát patřím mezi ty prosté ústavní činitele, kteří nejsou do Vladislavského sálu zvaní. Jen poté jako křoví na recepci. Mám však na to navečeřet se nejen o státním svátku za své,“ reagoval sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba.

Křečkovy obavy podle očekávání sdílí senátor a předseda SPO Jan Veleba. „Přímý útok ministra vlády na prezidenta, k němuž se přidal i premiér, který se stébla chytá, je v civilizované společnosti bezprecedentní a vymstí se. Čeká nás rozvrat a úpadek. Brady je jenom dobře zinscenovaná záminka. Hlavním spouštěčem je dobře načasovaná návštěva exilového představitele tibetské teokracie a jeho přijetí členem naší vlády. Téže vlády, která oficiálně uznává status jednotné Čínské lidové republiky. Neuvěřitelně falešnou roli v tom všem sehrává premiér Sobotka,“ sdělil Veleba.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…