Návrat Babiše. Ale úplně jinak. Holec slyšel o zlém snu SPOLU

04.10.2022 8:14 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Babiš ví, že v druhém kole volby prezidenta nemá šanci, potvrzuje komentátor Petr Holec. Nyní je však expremiér dle Holce nabit objížděním republiky a poznáním, že ho lidé chtějí znovu do vlády. „Politologové říkají, že stagnující ODS nese neúměrně vysokou daň za spojení s TOP 09 a lidovci, kteří by bez ní klidně vypadli ze Sněmovny. A že proto SPOLU hrozí rozpadnutí. V takovém případě má ODS i bez těchhle dvou trpaslíků sněmovní vládní většinu s ANO, což by mohl být mezistupeň k případným předčasným volbám, pokud současná vláda bude pokračovat v popírání reality,“ řekl Holec ParlamentnímListům.cz.

Návrat Babiše. Ale úplně jinak. Holec slyšel o zlém snu SPOLU
Foto: archiv
Popisek: Babiš na tiskové konferenci

Máme za sebou senátní volby. Co podle vás nejvíc ukázaly?

Ona se v nich zase jako vždycky pateticky oslavila vládní trojkoalice SPOLU, jejíž kandidáti nejvíc uspěli, zatímco ANO získalo jen tři senátory. Řekněme, že si tahle vládní parta prostě kompenzovala svůj jasný neúspěch z předchozích místních voleb, který si radši nepřiznala. A taky úspěch ANO z prvního kola senátních voleb, kam prošel rekordní počet jeho kandidátů. Jinak ale senátní volby politickou situaci ani trápení vlády samozřejmě nijak nemění, což možná vysvětluje i ty orgie v komfortní bublině provládního twitteru. A zvlášť když s vámi upřímně slaví i „vládní“ Česká televize, jejíž reportérka z Jihlavska v přímém přenosu nadšeně pogratulovala Miloši Vystrčilovi z ODS k volebnímu vítězství, načež se sama pozvala na jeho oslavu.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Jinak ale banalitu senátních voleb trefně popsal politolog Josef Mlejnek, když napsal, že i ty letošní znovu proběhly za bídného zájmu lidí a že k nim jako obvykle přišli hlavně voliči vlády. I když pokud jde o nezájem lidí o Senát, může jeho znovuzvolený šéf Vystrčil vlastně poděkovat „nenáviděnému“ Andreji Babišovi za to, že má teď od voličů aspoň trochu méně bídný mandát než dosud. Babiš totiž svou vyhrocenou kampaní na podporu Jany Nagyové zvýšil účast voličů v mediálně sledovaném volebním obvodě, takže Vystrčila místo ostudných osmi tisíc lidí tentokrát volilo 23 tisíc lidí. I proto by měl Babišovi poděkovat. Jenže i to je přece pořád bída pro šéfa Senátu, který si navíc dělá vlastní zahraniční politiku na úkor vlády a rád zkusí pomoci prezidentovi Miloši Zemanovi předčasně od funkce, zatímco leží v nemocnici. Vystrčil je ale jen symbol toho všeho, jde o celý Senát. Ten je dneska téměř k ničemu, což je možná i důvod, proč se senátoři nejvíc ze všeho neúspěšně zabývají Zemanem. Když máte spoustu peněz a volného času, začne vás logicky napadat i spousta špatných myšlenek. Poslední senátní volby bychom proto nejvíc ze všeho měli vzít jako inspiraci k tomu, jak ze Senátu udělat něco jiného než zbytečně štědře placené zimoviště neúspěšných prezidentských kandidátů nebo důchoďák těch, co už dávno přesluhují.

Tábor vládních stran oslavil i to, že poslední senátní volby podle nich odradí šéfa ANO a expremiéra Andreje Babiše od kandidatury na prezidenta, protože by v nich prý taky prohrál ve druhém kole. Teď se říká, že má pro něj větší smysl podpořit ve volbě šéfa odborů Josefa Středulu.

Myslím, že Andrej Babiš nepotřebuje senátní volby, aby věděl, že mu při kandidatuře na prezidenta hrozí ve druhém kole prohra. Ukázala mu to už řada průzkumů a málokdo čte čísla tak pozorně jako právě on, naučil ho to byznys. Mezi Babišem a Středulou určitě existuje překryv voličů, a proto nějaké jejich spojení má logiku. Být ale vládním politikem, tak si radši dávám bacha na to, co si v opilosti z celkem bezvýznamných senátních voleb přeju. Případná prohra v prezidentské volbě by Babiše politicky určitě oslabila. Jenže on je teď znovu očividně nabitý ze svého dlouhého turné obytňákem, během kterého zmobilizoval své voliče, takže ANO znovu jasně vede volební preference. Pravda, pro Babiše svou neschopností a bezradností slušně maká i vláda Petra Fialy a hlavně ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela, to ale nechme na ní, aspoň něco dělá. Babiš si každopádně znovu ověřil, že ho spousta lidí chce znovu ve vládě. Nebo si aspoň přejí návrat ANO do vlády.

Expremiér proto udělá všechno, aby se tam ANO vrátilo, a to klidně i bez voleb. Ostatně už připustil, že možná bude znovu kandidovat na šéfa ANO i do Sněmovny. Navíc i politologové říkají, že stagnující ODS nese neúměrně vysokou daň za spojení s TOP 09 a lidovci, kteří by bez ní klidně vypadli ze Sněmovny. A že proto SPOLU hrozí rozpadnutí. V takovém případě má ODS i bez těchhle dvou trpaslíků sněmovní vládní většinu s ANO, což by mohl být mezistupeň k případným předčasným volbám, pokud současná vláda bude pokračovat v popírání reality. Být proto politikem SPOLU, tak si ze všeho nejvíc přeju, ať Babiš na prezidenta kandiduje!

Zmíněný ministr průmyslu a obchodu Síkela se vrátil i z posledního energetického summitu EU bez jakéhokoli řešení energetické krize pro Česko. Summit znovu zválcovalo Německo.

Už je z toho taková Síkelova konstanta: Pokaždé, když vyrazí do Bruselu s českým řešením energokrize, vrátí se domů s řešením německým, za které ho pak jeho tým oslaví na twitteru. To je jistě skvělý materiál pro politickou satiru, pro Česko je to ale jedna prohra za druhou. Německo za pomoci své „národní“ šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, kterou kvůli neschopnosti do Bruselu odložilo a ona mu to teď splácí, znovu zablokovalo zastropování cen plynu. A k tomu ještě oznámilo založení fondu na energetickou podporu domácností i průmyslu ve výši 200 miliard euro, čímž EU brutálně zválcovalo podruhé. Ani velké evropské země se totiž takové sumě nikdy nevyrovnají, a proto na Německo budou doplácet všichni včetně nás. Němci totiž budou při nákupu energií „solidárně“ přeplácet ostatní země EU, které proti tomu protestují. Češi ale zase nic! My jsme prostě dál „solidární“ s Německem, protože se ho Fialova vláda pořád bojí. I Poláci už totiž omezili vývoz své laciné elektřiny do Německa, ani oni už nechtějí na svého bohatého souseda doplácet. Skoro bych proto řekl, že nic nikdy nesmrdí větším průsvihem pro Česko než Síkelovy bruselské „výhry“!      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…