Návrat k havlovské zahraniční politice? Svět už je někde jinde. Po Bidenově projevu mají fandové intervencí NATO útrum

04.09.2021 6:27

„Občas slýchané volání po resuscitaci ‚havlovské‘ zahraniční politiky nás nespasí. Svět, Západ – a my s nimi –, jsou už někde úplně jinde,“ píše europoslanec za ODS Jan Zahradil, jak se za poslední roky mění politické uspořádání světa. Změna, vyvrcholená ukončením působení Spojených států a NATO v Afghánistánu, dle něho začala už za amerického prezidenta Baracka Obamy, pokračovala za Donalda Trumpa a během úřadování Joea Bidena zřejmě vyvrcholí. Varuje, že nemůžeme zavírat oči před tím, jak se svět radikálně mění.

Návrat k havlovské zahraniční politice? Svět už je někde jinde. Po Bidenově projevu mají fandové intervencí NATO útrum
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Zahradil míní, že rozhodnutí opustit Afghánistán není pouhým koncem jedné z řady amerických operací, a ukončení velkých vojenských operací znamená kompletní změnu americké zahraniční politiky a s tím i celkového politického uspořádání světa.

Europoslanec odkázal na slova amerického prezidenta Joea Bidena. „Tohle rozhodnutí o Afghánistánu není jen o Afghánistánu, je o ukončení éry velkých vojenských operací přetvářejících jiné země,“ shrnul Biden v úterý.

Dle Zahradila tedy jde o „fundamentální změnu americké zahraniční politiky, která začala už za Obamy, pokračovala za Trumpa a zřejmě vyvrcholí za Bidena“.

„Jen málo zdejších politiků je zatím ochotno si ji připustit. Ti ostatní jako by stále žili v nostalgickém oparu z konce devadesátek, kdy nás brali do NATO, Havel se objímal s Albrightovou a svět vypadal unipolárně. Čínské investice v Evropě byly nula nula nic, Jelcinovo Rusko se krčilo kdesi v geopolitickém suterénu, islámský fundamentalismus stál teprve ve startovních blocích. Věřilo se na fukuyamovský konec historie a globální vítězství západního ekonomicko-politického uspořádání, které tak získalo morální oprávnění být šířeno po celém světě,“ shrnuje.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Dnes podle Zahradila nic z výše uvedeného neplatí. „Místo unipolárního světa nemáme ani ten bipolární ze studené války, ale rovnou multipolární. Konec dějin nenastal, místo něj skončil export demokracie. Čeká nás pracné hledání nové rovnováhy sil, nové dělení sfér vlivu, složitá kohabitace s autoritářskými a nedemokratickými režimy, které na světě rozhodně nejsou v menšině. Dostává se nám hořkého poznání, že ten náš, euroamerický model není jediný možný, přijatelný a prosaditelný. Zabránit potenciálním konfliktům bude vyžadovat mnoho nadhledu, empatie, kompromisů, realistických analýz, pragmatických spojenectví a cynických vyjednávání,“ popsal.

Uzavírá, že „ani tak geopoliticky bezvýznamná země jako ČR by si v této situaci neměla dovolit luxus naivity“ a svět už je oproti tehdejší době „někde jinde“.

Misi v Afghánistánu symbolicky ukončila česká armáda v pátek vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově. Nad Vítkovem přeletěly dva stíhací letouny Gripen i dopravní stroje CASA a Airbus A-319. Doprovodily je transportní i bitevní vrtulníky, které vypouštěly dým v národních barvách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…