Navrátí se východ Ukrajiny k míru? Obležení separtisté nabízí příměří

09.08.2014 21:06

Rebelové na Ukrajině jsou ochotni přistoupit na příměří, které by předešlo humanitární katastrofě. Podle agentury AP to uvedl lídr proruských separatistů ve vládními jednotkami obleženém Doněcku. Ukrajinská vláda na výzvu dosud nereagovala. Ukrajinské jednotky dnes pokračují v ofenzivě u Luhansku a Doněcku, kde bylo slyšet dělostřeleckou palbu, informovala agentura AFP.

Navrátí se východ Ukrajiny k míru? Obležení separtisté nabízí příměří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

USA a Británie varovaly Moskvu, aby se nepokoušela vyslat své vojáky na Ukrajinu v rámci údajné humanitární mise. Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová varovali před důsledky takového kroku.

Kyjev dnes znovu obvinil Moskvu z provokace

Při střetech zahynulo za posledních 24 hodin 13 ukrajinských vojáků, uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. V Doněcku zahynul podle starosty jeden civilista a 18 lidí bylo zraněno. Vedení separatistů sdělilo, že ukrajinské oddíly dobyly strategicky položené město Krasnyj Luč a prakticky beze zbytku tak obklíčily Doněck.

K příměří dnes vyzval „premiér" samozvané Doněcké republiky Aleksandr Zacharčenko. Podle něj jeho jednotky v obležení ukrajinské armády navrhují oboustranný klid zbraní kvůli hrozící humanitární katastrofě.

Kyjev dnes znovu obvinil Moskvu z provokace, protože u společné hranice prý operuje velká kolona ruských armádních vozidel. Ta údajně měla namířeno na Ukrajinu a maskovala se jako „humanitární konvoj". „Chtějí vyvolat ostrý konflikt," řekl dnes zástupce prezidentské kanceláře Valerij Čalyj, podle nějž kvůli údajným ruským manévrům prezident Petro Porošenko svolal poradu vojenského velení.

Obama dnes o situaci na Ukrajině telefonicky hovořil i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin prý kvůli postupujícímu konvoji telefonicky mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, který ho ujistil, že vozidla dál pokračovat nebudou, uvedla agentura Reuters. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí ale posléze popřela, že by se jakýkoli „konvoj" poblíž hranic vůbec pohyboval. „Kyjev je čím dál vynalézavější ve vymýšlení pohádek," sdělila Marija Zacharovová. Také mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že nemá tušení, o čem Ukrajinci mluví.

Britský ministerský předseda David Cameron se dnes v telefonátu s americkým prezidentem Barackem Obamou shodl, že jakýkoli průnik ruských sil na ukrajinské území pod zástěrkou humanitární akce by byl „neospravedlnitelný a nelegální".

Obama dnes o situaci na Ukrajině telefonicky hovořil i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle Bílého domu varovali Rusko, že by čelilo dalším důsledkům, pokud by zasáhlo bez souhlasu Kyjeva. „Oba vedoucí představitelé se shodli, že ruská intervence na Ukrajině - i v rámci údajné humanitární mise - by byla bez oficiálního a výslovného souhlasu a povolení Ukrajiny nepřijatelná, porušovala by mezinárodní právo a vyvolala by další důsledky," oznámil dnes Bílý dům. Západ již uvalil na Rusko kvůli Ukrajině řadu sankcí.

Během palby zahynul nejméně jeden civilista a několik dalších osob utrpělo zranění

O případné ruské humanitární misi mluvil telefonicky také Sergej Lavrov se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Taková mise „by byla koordinována s příslušnými mezinárodními organizacemi", uvedl podle AFP Lavrov. Kerry mu odpověděl, že se na tom již „pracuje s ukrajinskými úřady", uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Boje v okolí Luhanska a Doněcka neutichají. Igor Girkin zvaný Strelkov, který v hierarchii povstalců zastává post odpovídající ministru obrany, oznámil, že „nepřítel" ovládl 90tisícové město Krasnyj Luč. Město leží na jedné ze dvou hlavních silnic spojujících Doněck s Luhanskem a jeho dobytí by znamenalo, že ukrajinské jednotky kompletně obklíčily Doněck. Ukrajinská armáda ale obsazení města nepotvrdila a situaci nechtěli komentovat ani zástupci samozvané Doněcké republiky, uvedla agentura Interfax.

V Doněcku bylo podle tamního starosty při dnešním útoku granáty poškozeno několik obytných budov, některé domy v noci zachvátil požár. Během palby zahynul nejméně jeden civilista a několik dalších osob utrpělo zranění. V Luhansku jsou už týden statisíce lidí bez dodávek vody a elektřiny, zavřená je většina obchodů. „Situace je nadále kritická," uvedl dnes mluvčí města.

Čalyj v pátek v ukrajinské televizi obvinil Rusko, že se snaží situaci vyostřit vysláním údajného humanitárního konvoje na ukrajinské území. Moskva humanitární pomoc nabídla, ale tento krok již v pátek kritizoval nejen Kyjev, ale i Spojené státy nebo Británie. Podle americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové nemá ruská nabídka opodstatnění a vjezd humanitárního konvoje na Ukrajinu by navíc mohl být vnímán jako invaze.

Naopak Mezinárodní výbor Červeného kříže nabídku humanitární pomoci z Ruska přivítal. „V současné situaci je vítána jakákoli humanitární aktivita, která pomůže trpícím civilistům," uvedl v prohlášení zástupce organizace Michel Masson. Zároveň však upozornil, že pokud by se jakákoli humanitární pomoc měla uskutečnit pod hlavičkou Červeného kříže, musela by splňovat požadavky neutrality, nestrannosti a nezávislosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…