Nazí herci v růžových kalhotkách. Umělec ke stavu Národního divadla

22.11.2021 14:47 | Ze sítí

Když si šel pro svou třetí dávku vakcíny, principála Divadla Na Jezerce šokovalo, v jakém stavu se budova nemocnice nachází. A upozornil na to, kolik peněz se zadotuje v kultuře, například pro Národní divadlo. „Herečkám tam tento šéf/šéfová posledních několik let lepí na tváře vousy nebo je nechává hrát v mužských šatech, zatímco pánové se po jevišti ND producírují nazí nebo v jiných hrách s nalakovanými nehty v růžových kalhotkách,“ vymezil se proti Danielu/Daniele Špinarovi/é. A nebyla to jediná jména umělců, která jmenoval.

Nazí herci v růžových kalhotkách. Umělec ke stavu Národního divadla
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí
Jan Hrušínský informoval, že jakožto zodpovědný člověk byl dnes na třetí dávce očkování a to v Krči v pavilonu F. „Zdravotníci i lékaři v Thomayerově nemocnici byli skvělí, pečliví a na vysoké profesionální úrovni. Organizace očkování neměla chybu. Upřímně jim děkuji,“ ocenil principál personál.

Co ovšem neocenil, byl stav budovy, kde omítka zakrývá cihly pouze sporadicky. „Chci se s vámi ale podělit o otřesný zážitek - v jakých podmínkách nechává Česká republika 32 let po pádu komunismu pracovat špičkové lékaře, zdravotní sestry, zdravotníky a zaměstnance významných nemocnic, kde denně na nejvyšší možné profesní úrovni zachraňují životy nás ostatních. Mně také na ARO v Thomayerově nemocnici před šesti lety zachránili život a hluboce si tamních lékařů i sester vážím,“ stěžoval si.

Tento stav klade za vinu nejvíce premiéru Babišovi a jeho vládě, konkrétně ministrům zdravotnictví. „Nejen za smrt desítek tisíc lidí, čemuž šlo předejít, kdyby se masivně očkovalo hned jak to bylo možné. Faktem ale je, že odpovědnost za stav a vybavení českých nemocnic nesou všichni politici, kteří tu poslední tři desítky let vládli,“ shledává principál.

Pavilon F Thomayerovy nemocnice

Podle něj je tristní stav i v kultuře, kde milionové sumy směřují k několika vyvoleným. „V praxi to vypadá tak, že český občan za tyto miliardy dostane např. Slunce, seno, jahody v mega dotovaném divadle v Karlíně, v jiné ctihodné firmě na pražských Vinohradech může za 90 milionů vidět zpívánky Karla Hašlera s hvězdami TV Barrandov či TV Nova v režii ředitele této městské instituce, na jejíž opravy nyní plánuje HM Praha vydat přes miliardu korun - a už prý se ví, že to nebude stačit,“ trefuje se Hrušínský do státem sponzorovaných umělců.

„Instituce, která za desítky milionů korun ročních dotací plus příjmu ze vstupného nedávno podnikatelsky nabízela a soukromá TV Barrandov podnikatele Jaromíra Soukupa (v té době dvorní televize Pražského hradu) přenášela např. speciální představení pro čínské byznysmany, pro které ex-senátor Töpfer s Kateřinou Brožovou předváděli krásy České republiky. Proč ne, kdyby to celé nebylo za peníze daňových poplatníků - a kdyby všechno ostatní v naší zemi fungovalo,“ dodal.

Hrušínský konstatuje, že na opravu Divadla na Vinohradech půjdou miliardy, ačkoliv je funkční. „Zatímco pavilon F v Thomayerově nemocnici v Praze, kde se zachraňují lidem životy, je na spadnutí a v zuboženějším stavu než kdejaký kravín v Horní Dolní. Srovnejte výdaje na takovou kulturu s pavilonem F v Thomayerově nemocnici v Krči,“ vyzývá principál.

Narážel také na Daniela Špinara, který se nedávno prohlásil za ženu a šéfuje Činohře Národního divadla. Hrušínský uvedl, že tento „muž - který o sobě nedávno začal prohlašovat, že je žena“ dostává stovky milionů. „Nic proti transgender lidem a nic proti homosexuálům - to je jejich soukromá věc, ať si každý žije, jak chce,“ předcházel raději stížnostem, že by mohl být nesnášenlivý.

Ovšem Špinarovy experimenty mu jsou zřejmě proti mysli. „Za tyto každoroční stovky milionů korun z daní českých občanů experimentuje se ctihodnou institucí zvanou Činohra Národního divadla. Herečkám tam tento šéf/šéfová posledních několik let lepí na tváře vousy nebo je nechává hrát v mužských šatech, zatímco pánové se po jevišti ND producírují nazí nebo v jiných hrách s nalakovanými nehty v růžových kalhotkách,“ ohodnotil principál a přidal fotografii ze stránek Národního divadla. „Tam můžete vidět i další podobné výjevy hodné Gogolových Zápisků z blázince nebo některých úžasných Kafkových románů,“ vymezil se umělec.

Inscenace Činohry Národního divadla

Podle Hrušínského se jedná o výsledek vládnutí ANO, ČSSD a komunistů a vyzývá nastupující vládu, aby se současným stavem v kultuře i ve zdravotnictví zabývala, protože je prý nejvyšší čas. „Tento status byl napsán, aby podpořil práci lékařů a všech zdravotníků v ČR, nemocnic a jejich stavu a úrovně vybavení - stejně jako je psán na podporu celé české kultury, která je nyní zneužívána několika desítkami jedinců (mnozí z nich byli před listopadem 1989 členy KSČ) - kteří si ji s podporou či nevědomostí některých současných i minulých politiků – přivlastnili,“ vysvětlil na závěr principál Divadla Na Jezerce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…