Ne, český senior na tom není líp. Fakta pro Jurečku. Děsný propad za Fialovy vlády

26.01.2024 7:55 | Analýza

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se po stanovisku Ústavního soudu k vládnímu snížení valorizace penzí vyjádřil k situaci seniorů s tím, že při pohledu na srovnání s dalšími státy „rozhodně nevycházíme vůbec špatně“ a sdílel článek na serveru Novinky.cz, tvrdící, že čeští důchodci mají mít „desátou nejlepší kvalitu života na světě“. Tvrzení serveru Novinky.cz, které by znamenalo, že jsou na tom čeští důchodci lépe jak ti v Německu, však není pravdivé a pochyby budí už jen to, že se článek opírá o stará data, která ještě zcela nezohledňují strmý nárůst cen. Předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová pro PL.cz přiblížila, jak se seniorům žije ve skutečnosti.

Ne, český senior na tom není líp. Fakta pro Jurečku. Děsný propad za Fialovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dúchodce na lavičce

Ústavní soud (ÚS) se ve středu usnesl, že neshledává porušení ústavního pořádku při vládním snížení valorizace penzí ve stavu legislativní nouze a argumentoval například tím, že inflace na důchodce „dopadá o něco méně intenzivně než na některé jiné skupiny osob“. „Nelze přehlížet, že v důsledku minulých opakovaných zvýšení důchodů na ně inflace dopadá o něco méně intenzivně než na některé jiné skupiny osob,“ poznačil ÚS a dodal, že rovněž „nelze přehlížet ani pohled mezigenerační solidarity, tedy solidarity současných příjemců důchodů s dalšími generacemi, z jejichž odvodů se důchodový systém nyní financuje“.

Podobná slova o „mezigenerační solidaritě“ již dříve použil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „My musíme takto sledovat i potřebnost podpory a pomoci lidem, kteří pracují, zároveň vychovávají děti a jejich ekonomická situace je výrazně složitější než situace důchodců, kterým doposud byly jejich důchody o inflaci plně valorizovány,“ uvedl ministr v loňském roce pro Český rozhlas.

A po rozhodnutí Ústavního soudu pak Jurečka mínil, že na tom čeští důchodci při srovnání s dalšími státy nejsou vůbec špatně. „Vždy je co zlepšovat, kvalita života našich rodičů a prarodičů je dána i dalšími faktory, nejen výší důchodů, která je samozřejmě důležitá. Je dobré se podívat také na pohledy a srovnání s dalšími státy a v tom rozhodně nevycházíme vůbec špatně,“ sdílel ve čtvrtek a toto své tvrzení podložil článkem serveru Novinky.cz, tvrdícím, že „čeští důchodci jsou v kvalitě života desátí nejlepší na světě“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 26.01.2024 10:41:13
největší dezinformátor je pětikolka a jí spřátelené weby.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…