Ne, to určitě nebude cenzura. Jourová hájí nová pravidla internetu

26.01.2022 8:51

Evropský parlament před pár dny schválil návrh zákona o digitálních službách. Zákon známý pod zkratkou DSA má vykolíkovat pole stýkání a potýkání EU s digitálními giganty jako je Google nebo Facebook. Česká eurokomisařka Věra Jourová uklidňuje české čtenáře, že zákon nebude znamenat nastolení cenzury v EU.

Ne, to určitě nebude cenzura. Jourová hájí nová pravidla internetu
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Česká eurokomisařka Věra Jourová, která má v EU bdít nad dodržováním zásad právního státu v jednotlivých členských státech Unie, se ve vyjádření pro Echo24.cz pokusila české čtenáře uklidnit, že zákon známý pod zkratkou DSA nebude znamenat nastolení cenzury v EU. Má jít toliko o zákon, jehož cílem je udělat z internetu slušnější místo. Volání po tomto zákonu prý zaznívalo hlavně z Německa, Rakouska, Francie.

„Když se řekne regulace digitálního prostředí, tak se vždycky okamžitě dostanete v zásadě jen na jednu z tří pozic. Zaprvé: vůbec na to nesahat, jakýkoli zásah rovná se cenzura. Druhý extrémní názor: Musíme to celé sešněrovat, prostor vytvořený Facebookem a spol. v zásadě znárodnit, ustavit digitální policii a kontrolovat internet úplně do detailů. Mezi nimi je názor, který zastávám já a který, jak teď ukázalo i hlasování Evropského parlamentu, je nejrozšířenější: nějakou regulaci ano, ale svobodu slova v zásadě zachovat,“ uvedla Jourová.

Jourová také zdůraznila, že v boji se šířením nenávisti a šířením teroristických myšlenek na internetu je třeba využít již fungující legislativu v jednotlivých členských státech EU a dotčené osoby zároveň mají dostat prostor k obraně.

Když spolu se svým týmem pracuje na regulaci internetu, představuje si prý nějakou reálnou situaci ze skutečného života.

„Máte soukromý dům, což je například Facebook, který si v tom digitálním světě vytvořil soukromý prostor. Pokud si každý pátek do svého soukromého domu zvete na party lidi a každý pátek tam někoho znásilní, začne do domu chodit policie a vyšetřovat, kdo by mohl být tím násilníkem. Ale zároveň se vás jako majitele začne ptát, jak jste zajistil ochranu – aniž z vás pachatele nebo spolupachatele dělá,“ řekla Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…