Neblábolíme, děláme konstruktivní opozici, chlubil se Witowské šéf Pirátů

26.04.2018 21:36

Jednání o vládě ani přibližně šest měsíců od voleb stále neberou konce. Jak hodnotí často vypjatou politickou situaci předseda strany Pirátů Ivan Bartoš? I o tom diskutovala Světlana Witowská s předsedou strany v Interview ČT24. Řešení vidí v tom, aby hnutí ANO navrhlo někoho jiného na post premiéra, a tím by se odblokovala jednání s demokratickými stranami.

Neblábolíme, děláme konstruktivní opozici, chlubil se Witowské šéf Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Podle Bartoše nebyly splněny podmínky, které by umožnily Pirátům vyjednávat o vládě. „My jsme také měli nějaké podmínky,“ řekl Bartoš na to konto, že podmínky si kladly i ostatní strany. Co se týká potenciálního modelu ČSSD ve vládních lavicích a jejich kladených podmínek, Bartoš připomněl špatné volební výsledky sociální demokracie a její zadluženost.

Bartoše v žádném případě nemrzí, že strana není součástí jednání o vládě. Zdůraznil, že se bavíme o vládě, ve které by měl figurovat trestně stíhaný premiér.

Podle něj jsou pak smluvní podmínky spíše hrou. V rámci hlasovací mašinerie hnutí ANO s SPD připomněl, že Okamura za svoji hlasovací loajalitu získal funkci ve vedení Sněmovny. Vládu s podporou SPD vnímá negativně. Stejný názor má na podporu ze strany KSČM. „My takovou vládu nebudeme podporovat,“ řekl jasně na tento vládní scénář.   

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Kdyby pak byl předseda Pirátské strany v pozici prezidenta, vyzval by hnutí ANO, aby navrhlo jiného kandidáta na premiéra České republiky. „Nabídněte někoho jiného, kdo odblokuje jednání s demokratickými stranami,“ uvedl.

V rámci současného rozložení sil pak hodnotí pozici Pirátů pozitivně. „My děláme konstruktivní opozici,“ řekl zřetelně. „Zatím nebyli v opozici Piráti,“ oponoval zároveň na komentář moderátorky, že stranám z opozice se dosud stěží podařilo něco prosadit. „Neblábolíme,“ připomněl Bartoš styl práce Pirátů. Podle něj se Piráti nestali klasickou sněmovní stranou. „Nemůže nás někdo srovnávat se stranami, které tam jsou,“ uvedl.

V hypotetickém modelu příštího jednání o vládě si Bartoš podle svých slov dokáže představit jednání o vládní spolupráci se stranami pouze mimo SPD a KSČM.

Na závěr zazněla diskuse nad nominačním zákonem či zákonem o kumulaci funkcí politiků. „Lidé se často mění na základě fiktivních důvodů,“ řekl a dodal, že legislativa by měla být fixní a trvalá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…