Nebudeme konkurenceschopní. Zastavme to! Šéf Svobodných šíří petici. Podepsal i Klaus

09.07.2023 13:17

MONITORING Předseda Svobodných Libor Vondráček se domnívá, že hrát si na ekologii s elektromobily je nesmysl. „Spalovací motory česká ekonomika potřebuje. Polsko a Maďarsko v EU protestují, premiér Fiala mlčí,“ poznamenal Vondráček v pořadu XTV.cz s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým.

Nebudeme konkurenceschopní. Zastavme to! Šéf Svobodných šíří petici. Podepsal i Klaus
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

Svobodní se v současné době snaží získat podpisy pod petici. Pod jakou, prozradil Vondráček v XTv.cz.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21466 lidí
„Jednu takovou petici jsem si vzal i s sebou. Dokonce nám ji podepsal i bývalý pan prezident Klaus, jsme za to moc rádi. Jedná se o petici, která je proti tomu, aby se tady zakazovala technologie, která nás přivedla k ekonomickému rozvoji, v jakém dneska jsme. To znamená auta na benzin a naftu. To je to, co nám s velkou měrou tady zlepšilo životní úroveň, co spoustě lidem dává práci. A co je schopno i nás v rámci možností stále ještě dělat konkurenceschopnou ekonomikou. Protože pokud my přijdeme o místa, která souvisí s výrobou aut, tak už se propadneme nejenom ve srovnání s EU, ale zejména s tím zbytkem světa se propadneme tak, že už nebudeme konkurenceschopná ekonomika a bude nám absolutně ujíždět vlak,“ poznamenal Vondráček.

„Takže tohleto je střílení se do vlastní nohy, a vůbec nechápu, jak jsme mohli jako Česká republika na ten zákaz přistoupit. A to zvlášť tedy ve chvíli, kdy současný pan premiér, stejně jako ministr dopravy, nám slibovali, že zákaz aut se spalovacími motory je nepřípustný, že to zkrátka není možné. A během toho předsednictví, během posledních měsíců vidíme, jak snadno se s tím smířili. Jak snadno zapomněli na tyhlety i na jiné předvolební sliby,“ dodal Vondráček.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Na otázku, zda je toto vůle našich mocipánů či celé semknuté party, odvětil, že se domnívá, že jde o celou evropskou partu. „Naše vláda, která tady vládne, se do té party ráda přidružila. Nicméně polský premiér dal aktuálně žalobu na Evropskou unii, právě proti tomuto zákazu. Ten zákaz je absolutní nesmysl, je to zbytečné. Nemuseli jsme si zakazovat pevné linky, aby se tady prosadily mobily. A stejně tak si nemusíme zakazovat auta, aby je třeba vyměnily elektromobily. Pokud jsou elektromobily tak skvělé, tak se určitě prosadí, bude to nějakou dobu trvat, ale ten zákaz je velmi škodlivý. A já opravdu nerozumím tomu, proč naše vláda ani není schopná se proti tomu ozvat. Na Slovensku, podobně jako u nás, je velké množství lidí zaměstnaných v této oblasti, tito lidé mají v ohrožení svá pracovní místa, a může to být pro nás zásadní problém," dodal. 

„Můj táta je hasič, a myslím si, že co se týče elektromobilů, má hodně vrásek na čele. Protože zrovna při hašení elektromobilů to není žádná velká legrace. A já si netroufám říkat, co je ta správná technologie, co ta špatná, ono také pro každého je asi něco jiného dobré. Když máte garáž, fotovoltaiku na střeše a můžete si nabíjet auto, je to něco jiného, než když bydlíte na sídlišti a měli byste si táhnout 300metrový prodlužovák, abyste si mohli nabít auto někde daleko na parkovišti od vašeho bytu. To znamená, určitě, ať jsou tady různé technologie, ať spolu soupeří, ať si každý vybere, co mu vyhovuje. A důležité je, že v roce 2026 o tom ještě jednou budeme hlasovat," poznamenal Vondráček. 

„Je otázkou, zda elektrické auto je vůbec pro přírodu lepší něž běžné auto. Protože na to, abyste vyrobil elektrobaterii, musíte spotřebovat nějakou energii, na to, abyste tu elektrobaterii pravidelně dobíjel, tak taky musíte vyrobit elektrickou energii," dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je v demokracii akceptovatelné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 09.07.2023 14:45:08
aby byť problematicky, i když demokraticky zvolená vláda vládla totalisticky a v rozporu s přáním a v neprospěch lidu svě země? Vždyť dle Ústavy je nositelem veškeré moci lid, nikoliv politici.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…