Nebyl bych tatíčkovský prezident, přiznává Dienstbier

18.02.2012 17:13

Zejména kvůli svému věku by senátor Jiří Dienstbier podle vlastních slov nebyl "tatíčkovským" prezidentem, na jaké je Česko zvyklé. Měla by to být více civilnější funkce, jednotlivé osobnosti by se podle něj neměly zbytečně zbožšťovat.

Nebyl bych tatíčkovský prezident, přiznává Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Bude mu 43 let, je senátorem a ČSSD se bude v průběhu roku rozhodovat, zda do klání o místo na Pražském hradě pošle ekonoma Jana Švejnara nebo právě jeho, mladého úspěšného politika a syna disidenta.

"V květnu mi bude 43 let. Samozřejmě, že jsem to zvažoval, protože je tu určitá tradice takových těch tatíčkovských prezidentů. Do této kategorie já příliš nezapadám," řekl Dienstbier v rozhovoru pro server iDNES.cz. "Možná by České republice prospělo, kdyby padlo takové to trochu zbožštění, které u nás prezident má. Kdyby výkon prezidentské funkce byl civilnější. Může to být i výhoda. Možná bych mohl oslovit i mladší voliče a přitáhnout je k volbám."

Kdyby se stal prezidentem, byl by prezidentem ústavním. Dodržoval zákony a v zahraničí ventiloval jen názory vlády a většinového českého konsenzu. "Prezident by se měl pokusit zprostředkovat shodu. Samozřejmě by měl nejprve jednat s vládou a koordinovat s ní svůj postup. Neměla by to být sólohra," tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…