Nečas: Pospíšil dělal hlavně to, co mu neslo body. O peníze by prosil znovu

29.06.2012 7:28

Podle slov předsedy vlády Petra Nečase řešil exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (oba ODS) především ty věci, na kterých získával politické body. Nepopulární kroky před sebou valil dlouho neřešené a i díky tomu potřeboval z rozpočtu miliardu navíc. Ale jak k tomu přijdou ministři vnitra či školství, kteří ony nepopulární kroky dělají, ptá se znovu Nečas. Zdůrazňuje také, že podle jeho názoru pozice v ODS neoslabuje.

Nečas: Pospíšil dělal hlavně to, co mu neslo body. O peníze by prosil znovu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Premiér Petr Nečas (ODS) popsal v rozhovoru pro dnešní Lidové Noviny (LN). Proč odvolal exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (oba ODS). Základním stavebním kamenem premiérovy kritiky je ona často zmiňovaná miliarda korun, kterou chtěl Pospíšil získat navíc pro svůj resort, ale Nečas tentokrát rozkrývá i hlubší problémy, jež za touto miliardou stojí.

Miliarda by nestačila

„Jestli se vám jedna miliarda zdá málo, tak se zeptejte Josefa Dobeše, proč rezignoval kvůli, s prominutím, dvěma blbým miliardám z rozpočtu, který má přes sto miliard. Když jsem tehdy prosazoval tyto škrty, tak se mi málem rozpadla vláda. Pro mě je základní misí této vlády rozpočtová zodpovědnost. A buď si tuto klíčovou věc ustojím i ve své straně, nebo za to politicky zaplatím," zdůraznil Nečas.

Premiér k tomu navíc dodal, že dostal hodnověrnou informaci, podle níž by ona miliarda Pospíšilovi nestačila, do konce roku by prý žádal o další peníze a něco takového premiér považuje za nepřijatelné. „Ano, on to doktor Pospíšil bude popírat, ale ta informace je stoprocentní a spolehlivá. Mně ji sám pan ministr potvrdil,“ říká premiér.

A čím Pospíšil získával politické body? „Například tím, že se označil za čističe české justice, čili odvolával lidi, které předtím sám jmenoval,“ nabízí Nečas příklad.

Selhání bylo víc

Předseda vlády následně poukazuje na to, že za ministrova působení nedošlo k zásadní změně v rozdělení vězni. Premiér by byl rád, kdybychom v česku měly místo čtyř typů pouze dva, přičemž tento krok ministr nezrealizoval za celu dobu svého působení v resortu. Stejně tak se pod jeho vedením „zasekl“ projekt domácího vězení s elektronickými náramky.

Premiér ovšem jednoznačně odmítá, že by za odvoláním Pospíšila z funkce v)byla skryta snaha zabránit jmenování Lenky Bradáčové na post šéfky pražského vrchního státního zastupitelství. Odmítá i tvrzení, že část ODS by Bradáčovou v pozici uvítala a část ji odmítá. Je to zkrátka tak, že odpovědnost za jmenování nese ministr a Pospíšil mohl, pokud chtěl, Bradáčovou jmenovat už dřív.

Stejně tak Nečas omítá i výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga o tom, že při odvolání Pospíšila šla spravedlnost stranou. TOP 09 je v tomto směru pokrytecká, o čemž svědčí ostré výroky, které zaznívají na adresu vyšetřovatelů v kauze Vlasty Parkanové (TOP 09).

Oslabená pozice v ODS

V závěru rozhovoru přišla řeč také na to, zda neoslabuje premiérova pozice uvnitř vlastní strany. Z původního ministerského tábora ODS roku 2010 už ve vládě zůstal jen ministr obrany Alexandr Vondra, což může Nečasovi škodit. Stačí připomenout, že podporu plzeňské ODS, ke které patří Pospíšil, potřeboval premiér např. v okamžiku, kdy se snažil prosadit změny v pražské ODS. Příště už by takovou podporu dostat nemusel.

„Že oslabuje moje pozice v ODS, se říká už dva roky, co ji vedu. Nemyslím si to. Ale vždycky, každým rozhodnutím, si někde rozšiřujete nebo zužujete prostor pro další rozhodnutí, tak to je. Politika není statický svět s nehybnými figurami, ale neustále se měnící prostor s pohybujícími se figurami,“ uzavírá Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…