Nečas kritizuje Kalouska za telefon vyšetřovateli, žádá vysvětlení

29.06.2012 16:26

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje telefonát ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli případu Vlasty Parkanové (TOP 09) za mimořádně nešťastný. Po Kalouskovi bude chtít vysvětlení. Řekl to novinářům v Bruselu po skončení summitu EU.

Nečas kritizuje Kalouska za telefon vyšetřovateli, žádá vysvětlení
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Server Respekt.cz dnes uvedl, že ministr financí a místopředseda TOP 09 Kalousek minulý týden vyhrožoval vyšetřovateli, který má na starost případ jeho stranické kolegyně, místopředsedkyně sněmovny a bývalé ministryně obrany Parkanové. Kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi podle webu zavolal a sdělil mu, že "u policie skončil". Ministr sice potvrdil, že s vyšetřovatelem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu ale odmítá. Opoziční ČSSD kvůli případu žádá Kalouskův okamžitý odchod z vlády.

Politicky nešťastný krok

Premiér a předseda ODS Nečas míní, že od Kalouska šlo o mimořádně nešťastný krok. Překvapilo ho prý to, že vysvětlit ho nechce i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Když jde o ministry z jiné politické strany, tak má velmi silné a vehementní komentáře prakticky během několika minut," poznamenal premiér.

Dodal ale, že se s kauzou seznámil jen o chvíli dříve, než přišel po evropském summitu mezi novináře. "Samozřejmě je tady slovo proti slovu. Nejsem žádný soudce, nemám žádný odposlech, abych řekl, kdo měl pravdu. V každém případě se ukazuje, že minimálně rozhodnutí volat vyšetřovateli poměrně citlivé kauzy, do které pan ministr financí je nějakým způsobem zaangažován, je politicky mimořádně nešťastný krok," uvedl.

Policie chce místopředsedkyni sněmovny Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Kriminalisté požádali sněmovnu o její vydání, nyní se věcí zabývá mandátový a imunitní výbor. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl. Mezi Parkanové nejhlasitější zastánce patří právě Kalousek, který postup policie od počátku kritizuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…