Nečas obhajoval restituce, komunistka Konečná se pustila do Chalupy

06.12.2012 12:00

Během dnešního projednávání církevních restitucí se premiér Petr Nečas dušoval, že dohoda, na jejímž základě jsou restituce uzavřeny, je unikátní. Zároveň uvedl, že by odkládání znamenalo větší škodu než užitek. Nejvíce by podle jeho slov trpěl státní rozpočet a obce.

Nečas obhajoval restituce, komunistka Konečná se pustila do Chalupy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér reagoval na kritiku Miroslava Váni z ČSSD, který interpelaci podal už v polovině července. „Zákon byl propasírován sněmovnou bez ohledu na názor opozice a celé veřejnosti, nebrali jste zřetel na názory odborníků, laiků, občanů, věřících i nevěřících," řekl poslanec. Nečas zdůraznil, že církve přestanou být závislé na státním rozpočtu. Upozornil, že počet duchovních roste, budou registrovány další církve a stát by jim musel vyplácet stále více peněz.

„Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že církve hospodaří s majetkem velmi dobře," uvedl. Zákon podle něho odblokuje někdejší církevní majetek v mnoha městech a obcích. Restituce navíc podle Nečase neohrozí fiskální cíle vlády a nezhorší rating Česka. Pro zvolenou formu se vyslovil také občanský demokrat Jaroslav Plachý, jenž poukázal na to, že bez zákona by se církve obracely kvůli majetku na soudy. „Pokud by to běželo soudní cestou, zbortilo by to další státní rozpočet," poznamenal Plachý.

Ministr životního prostředí je horší než operátor, stěžuje si poslankyně

V další interpelaci Váňa zkritizoval vládu za její kroky v hospodářství, sociálních věcech i ve zdravotnictví. Diskuse k ní nebyla. Hned ráno žádala o odložení své interpelace na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) komunistka Kateřina Konečná. Chalupa se z jednání omluvil. Konečná si postěžovala, že je to již pošesté. „Připadám si jako u operátora: nezavěšujte, jste v pořadí," uvedla. Kromě řady ministrů na interpelace nepřišel značný počet poslanců, v sále jich bylo kolem čtvrtiny. Účast byla natolik nízká, že sněmovna nemohla o interpelacích hlasovat. Až po nich se počet poslanců zvýšil; dolní komora projednávala různé mezinárodní smlouvy.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…