Nečas plánoval pro státní správu velkolepé šetření. Výsledek je podle Benešové tristní

05.10.2013 10:31

Megalomanský plán bývalé Nečasovy vlády na úspory ve státní správě ve výši téměř 8,6 miliard korun zůstane nenaplněným vzdušným zámkem. Drobty, které se podařilo ušušlit, čítají sotva čtyři a půl procenta růžových plánů.

Nečas plánoval pro státní správu velkolepé šetření. Výsledek je podle Benešové tristní
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

V lednu letošního roku byla zahájena další etapa úsporných opatření, jejichž cílem mělo být zejména zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě, tedy další slučovaní vybraných institucí. Bombastický plán má trhliny a zřejmě padne do prachu zapomnění, jak vyplývá z dnešního vyjádření  ministryně spravedlnosti Marie Benešové pro deník Právo. „Ministerstva od naplňování úsporných opatření ustupují,“ řekla lakonicky, když oznámila, že se ušetřilo pouze 380 milionů z plánovaných 8,6 miliard korun. To není ani 4,5 procenta.

Nedotažený opasek:  Zůstane zámek státu?

Nedošlo totiž například ke sloučení ministerstev průmyslu a dopravy. Nevznikla agentura, která měla zajišťovat ozdravné pobyty pro všechny ozbrojené složky státu. U položky to podle Práva ministryně v demisi stroze komentuje slovy „Nerealizuje se“.

Mimo plán je dnes například i prodej barokního zámku Štiřín, o kterém bývalý ministr zahraničních věcí Schwarzenberg tvrdil, že ho ministerstvo nevyužije. Zámecký areál na Praze-východ se dostal do povědomí vyděračskou kauzou v souvislosti  někdejšího tajemníka ministra zahraničních věcí Jana Kavana, Karla Srby, který chtěl údajně vyrobit kompromitující materiály na bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece. Zároveň prý stát při rekonstrukci zámku podvedl o 13 milionů korun. Srba později skončil ve vězení za to, že plánoval vraždu novinářky.

V poslední verzi dokumentu úspor, který je volně k dispozici na stránkách Vlády ČR, je jako poslední realizační krok u Štiřína uvedeno, že Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových dokončilo přípravu podkladů pro potvrzení trvalé nepotřebnosti pro stát. Následně měl být objekt nabídnut ostatním státním subjektům. V případě, že žádný z nich neprojeví zájem, měla se nemovitost nabídnout k prodeji do konce letošního roku. Její účetní hodnota je 329 milionů korun, ale výnos z prodeje se v médiích letos odhadoval na více než miliardu korun.

Rozlehlé sídlo totiž resort zahraničních věcí k reprezentačním účelům téměř nevyužívá a na jeho provoz přispívá milióny korun ročně. Ke komplexu patří i historický park, rybníky, devítijamkové golfové hřiště a přidružené budovy. Letos v květnu kromě jiného exministr zahraničí Karel Schwarzenberg odvolal ředitele zámku Václava Hrubého, kdy jako důvod uvedl dlouhodobou nespokojenost s hospodařením.

Plány jsou do roku 2016

Bývalá vláda se ve svém programovém prohlášení ze srpna 2010 zavázala k řadě konsolidačních a reformních opatření s cílem odstranit strukturální schodek veřejných financí a vyrovnat do roku 2016 rozpočet vládních institucí. Řada dosud realizovaných opatření v této oblasti se dotýkala zejména snížení počtu úředníků v jednotlivých úřadech a snížení prostředků na jejich platy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…