Nečas představuje obrat ve vládní politice: Už nebudeme strašit šetřením

10.11.2012 8:15

Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro MF Dnes představil překvapivý obrat ve své politice. Nepopulární kroky má podle něj vláda za sebou a ve druhé polovině funkčního období chce namísto škrtů více investovat, aby pomohla nastartovat ekonomický růst a zastavila přispívání k "blbé ekonomické náladě" ve společnosti, aby se domácnosti přestaly bát budoucnosti a začaly opět utrácet.

Nečas představuje obrat ve vládní politice: Už nebudeme strašit šetřením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

"Ministři už by neměli strašit, ale dávat naději," říká premiér. Vláda má teď nové cíle. "Vedle stabilizace veřejných rozpočtů se teď musíme zaměřit na to, abychom obnovili ekonomický růst. K tomu se není možné pouze proškrtat. Potřebujeme růst, ale nikoliv na úkor zvyšování zadlužení. Jako prorůstové impulzy vidíme vyšší výdaje do dopravní infrastruktury, vědy, výzkumu, inovací a školství," popsal plány Nečas.

Doufá, že když vláda zastaví škrtání, ukáže lidem světlo na konci tunelu. Ministrům i sobě tedy rozhodně zakazuje slova o škrtech a úsporách, teď je důležité zaměřit se na ekonomický růst.

Jako překážku nevidí ani 101 nejistých hlasů vládní většiny, hlasování o daňovém balíčku bylo podle Nečase velmi přímočaré a je přesvědčen, že je zajištěna bezpečná vládní většina.

A co si představit pod tím, že Nečasův kabinet bude méně škrtat a šetřit, než původně avizoval? "Zvolíme méně ambiciózní tempo snižování schodku veřejných financí. Já jsem přesvědčen, že správný krok pro naši ekonomiku je spokojit se prostě s tím, že v letech 2013 až 2015 bude deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. To stačí. Původně jsme chtěli víc, ale není důvod vyvíjet takto významné fiskální úsilí směrem dolů," vysvětluje premiér.

Proč nevyužít potenciálu exposlanců...

Hlasování o stabilizačním balíčku, se kterým vláda spojila i hlasování o svojí důvěře, přežila jen díky tomu, že vzbouřenci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ustoupili a vzdali se mandátu. Podle Nečase není nic špatného, pokud jim ODS za jejich ústupek nalezne jiné uplatnění, byla by prý škoda neuplatnit jejich potenciál, aby někde hájili zájmy státu a podobně. Blíže však nechce specifikovat, o jaké pozice půjde.

Zeštíhlení vlády

ODS slíbila rušení agend a tím odstranění přílišné byrokracie. "Chceme pokračovat v rušení věcí, které malým živnostníkům a podnikatelům komplikují každodenní život, aby mohli vytvářet pracovní místa. Vše má své rozpočtové souvislosti. Redukcí agend musíme za rok ušetřit dvanáct miliard korun. Takže my jsme k tomu teď donuceni rozpočtovou realitou. Nouze naučila Dalibora housti," konstatuje premiér Nečas.

Premiér se nechtěl bavit o personálních změnách na ministerstvech, o kterých se spekuluje v médiích a které nevyloučila ani vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Nečas pouze podotýká, že je tím posledním, komu se může předhazovat, že se bojí personálních výměn, ty jsou podle něj standardní součástí vládního života.

ODS po kongresu

Občanská demokracie by se měla otevřít novým tvářím, nestranickým osobnostem. To podle Nečase ale neznamená, že by šlo o "rozkročení" po stylu Zielencovy představy nebo o Topolánkovo "tvrdé jádro, měkký obal". Strana podle Nečase může být odvážnější a dát prostor reprezentovat ji v politice i člověku, který má podobné hodnoty a stejný pohled na svět. To ale prý neznamená, že by ODS ztrácela na důvěryhodnosti.

"Já pouze kladu otázku, jestli jsme v současné době neměli v sedmadvaceti senátních obvodech nasadit třeba sedm nestraníků místo dvou. A to pořád znamená, že drtivá většina kandidátů jsou členové ODS a že na vyhledávání důvěryhodných lidí se musíme orientovat především uvnitř naší strany. Ale ztrácíme vlivné regionální a místní elity. To byla vždycky přednost ODS, že dokázala přitáhnout důvěryhodné lidi, úspěšné ve svém povolání, vlivné ve svém okolí v tom dobrém slova smyslu, kteří posilovali naši značku. Lékaři, učitelé, ředitelé škol..." uzavírá premiér Petr Nečas rozhovor pro sobotní MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…