Nečas prý věděl o odposleších na Úřadě vlády. Sám jsem je povolil, říká

17.05.2014 21:03

Expremiér Petr Nečas (ODS) se vyjádřil k další vlně mediální pozornosti, která je věnována jeho ženě Janě Nečasové, dříve Nagyové. V části rozhovoru pro server Echo24.cz, který v plném znění vyjde v neděli, se ostře vymezuje proti tvrzení, že jeho choť dostávala peníze od lobbisty Ivo Rittiga. Napadá i další tvrzení vyšetřovatelů.

Nečas prý věděl o odposleších na Úřadě vlády. Sám jsem je povolil, říká
Foto: Radim Panenka
Popisek: Někdejší premiér a expředseda ODS nesouhlasí s tím, jak orgány činné v trestním řízení v kauze postupují

Informaci, že Jana Nečasová dostávala peníze právě od lobbisty Rittiga, přinesla páteční MF Dnes a server Aktuálně.cz. Podle expremiéra se ale tato tvrzení nezakládají na pravdě, a to ani pokud pochází z úst státních zástupců.

Veřejné zakázky a odposlechy

„Je zjevné, že se skupina policistů a prokurátorů snaží za každou cenu uplést nějaký hodnověrně vypadající příběh, vytváří nové a nové bizarní právní konstrukce ve snaze ospravedlnit to, co se téměř před rokem stalo,“ uvádí Nečas. „To se vždycky dělá, když prokurátorům dochází dech,“ dodává. Jednoznačně také uvádí, že žádné převody peněz nemohly být zdokumentovány, neboť k žádným nedošlo. A pokud o tom mají svědčit odposlechy, pak jde podle expremiéra o drby od třetích stran.

Nečas následně zlehčuje i zasílání SMS zpráv mezi lobbistou a Janou Nečasovou. Vyšetřovatelé by si podle něj měli uvědomit, že monitorovali dobu vrcholící vnitrostranické krize v ODS, kdy došlo k výraznému zesílení komunikace mezi všemi lidmi, kteří se pohybovali v či okolo ODS. Ve stejném duchu bagatelizuje i dokumenty údajně nalezené u Nečasové v bytě, které se týkaly veřejných zakázek. Byly to prý materiály určené pro něj. Jeho dnešní manželka mu je měla jen předat, protože chtěl mít přehled o co největším počtu zakázek. „Já jsem se u všech resortů snažil mít přehled o co největším počtu zakázek. Taky abych tušil, jestli někde nehrozí průšvih nebo se nechystá nějaká levárna,“ prohlásil Nečas.

V závěru rozhovoru pak uvádí, že na Úřadu vlády byly nasazeny prostorové odposlechy, a to s jeho vědomím. Prý byl ale oklamán. Svou tezi však odmítl blíže vysvětlit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…