Nečas u Moravce 50 minut sám zbytečně tlachal o ničem, soudí politolog

01.04.2012 15:40

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Kde je oponent, ptali se diváci pořadu Otázky Václava Moravce na Facebooku. Po samostatném vystoupení premiéra Petra Nečase se k rozčarovaným divákům připojil i politolog Lukáš Jelínek. Na otázku ParlamentníchListů.cz, co se v pořadu dozvěděl nového, Lukáš Jelínek odpověděl: To je na tom to nejúžasnější, premiér vůbec nic nového neřekl.

Nečas u Moravce 50 minut sám zbytečně tlachal o ničem, soudí politolog
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce

Podle zpráv NKÚ bylo hospodaření ve státní firmě Lesy ČR více než v nepořádku. Nedůvěra lidí ve vládu a v její boj proti korupci mezi lidmi sílí tak, že se mluví o erozi systému. Předseda Věcí veřejných Radek John tvrdí, že se před rokem pokusili koaliční partneři VV o puč v jeho straně. Témat bylo více než dost a možných oponentů také.

Tak se hoši obejměte a dejte si pusinku, vzkazuje divák Nečasovi s Moravcem

Anketa

Souhlasíte s hodnocením?

87%
7%
hlasovalo: 2204 lidí

Přesto premiér seděl v Otázkách Václava Moravce sám a z podstatných otázek mu bylo moderátorem dovoleno vyklouznout. „No tak to je opravdu výkon....se hoši obejměte...dejte si pusinku...a finíto. Tohle je luxusní pohodovka s Dvořákem za zády,“ hodnotil pořad jeden z mnoha nespokojených diváků OVM na facebookových stránkách pořadu.

Na adresu režie a především moderátora Václava Moravce se sneslo více než dost kritických názorů. „Vážení - sami jste důkazem, že si na výroky premiéra Nečase dokážete udělat názor sami a nikdo Vám nic ‚nevymyl‘ - nemáte důvod se domnívat, že ostatní diváci svůj mozek používat neumí - to, že s některými diváky dojdete k jiným závěrům neznamená, že jen Váš názor je ten správný. A hlavně - duel NENÍ jediný možný formát rozhovoru! *Oscar,“ brání se dramaturgie pořadu útoku diváků.

Působilo to jako jedna velká PR kampaň předsedy vlády, stýská si Lukáš Jelínek

Podle politologa Lukáše Jelínka jsou však diváci do značné míry v právu. „Samostatné vystoupení premiéra by mělo smysl, kdyby přišel s nějakým zásadním prohlášením, které přináší nějaké informace samo o sobě. Moderátor by se jej pak ptal jen pomocí doplňujících otázek,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Tak tomu ovšem podle politologa nebylo. „Dnes byla opozice v OVM úplně zbytečně vynulována. Premiér padesát minut s odpuštěním zcela zbytečně sám tlachal,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek a přiznává se, že kdyby bylo lepší počasí, tak by hodiny strávené s OVM velice litoval.

Podle politologa selhala dramaturgie pořadu. „Působilo to jako jedna velká PR kampaň předsedy vlády,“ hodnotí Lukáš Jelínek.

Moderátor Václav Moravec na hodnocení pořadu reagoval pro ParlamentníListy.cz smskou: "Není důvod vyjadřovat se pro server hájící zájmy pražských lobbyisticko-mocenských struktur v čele s panem Voráčkem. Navíc uveřejňující zprávy, které si neověřuje. Chápu, že takové skupiny mohou mít výhrady k mé práci a jsem na to hrdý. Pozdravujte pana majitele. VM."

Zatímco Klaus svádí odpovědnost za současnou situaci na média, Nečas tvrdí, že se nic neděje

Podle Jelínka premiér Petr Nečas ve svém nedělním vystoupení trumfnul sobotní prohlášení prezidenta Václava Klause. „Zatímco Václav Klaus se nám snaží říct, že za současnou situaci mohou především média a zájmové skupiny, tak Petr Nečas nám vysvětlil, že se neděje vůbec nic,“ kroutí hlavou Jelínek.

„Podle Petra Nečase všechny korupční kauzy, které vyvěrají, vlastně nestojí za řeč, stupňující se sociální napětí pak vysvětluje tím, že ‚všichni musí šetřit‘,“ dál nechápe premiérův klid politolog.

Pro Lukáše Jelínka pak největším „gólem“ pořadu bylo, když Petr Nečas ohledně stávající míry korupce v ČR řekl: „Jsem přesvědčený, že dnes je situace lepší, než byla v roce 2010.“

ODS ani vláda se podle politologa od kmotrů neočistila

„Není pravda, že by byli kmotři po roce 2010 bez vlivu na vládní politiku, nebo že by byla vláda Petra Nečase bez korupčních kauz. Naopak. Ať už jde o kauzy ministrů ODS, nejvýrazněji Pavla Drobila, nebo o vlivné kmotry, kteří stále ODS řídí, jako jsou Pavel Dlouhý, známý pod přezdívkou Kníže z Hluboké, nebo o Tomáše Hrdličku, vlivného pražského politika,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Podle Jelínka naopak Nečasova vláda svými korupčními kauzami proslula. A i když se vládě v oblasti protikorupční legislativy nedá upřít snaha a aktivita, schválené zákony působí podle politologa bezzubě. Naposledy například Zákon o veřejných zakázkách, kde pořád není povinnost, aby majitelé firem byli transparentní a nemohli se schovávat za anonymní akcie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…